Izvor: Blic, 18.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Horor u rimskom metrou

Horor u rimskom metrou

Jedna osoba je poginula, a više od 160 ih je povređeno u sudaru dva voza podzemne železnice koji se juče dogodio u jutarnjem špicu u centru Rima.

Gradonačelnik Rima Valter Veltroni, koji je odmah posetio mesto nesreće, rekao je da je stradala jedna 30-godišnja Nigerijka. Italijanski mediji su u početku navodili da je poginuo i mašinovođa voza koji je prošao kroz crveno i koji je izazvao nesreću, što je kasnije demantovano.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Italijanska novinska agencija ANSA prenela je da su na lice mesta stigle i vatrogasne jedinice, jer u smrskanim vagonima ima još putnika, zbog čega je moguće da broj žrtava nije konačan.

'Prema podacima koje smo dobili od italijanske policije, među povređenima nema državljana Srbije. Napravljen je centralni spisak povređenih, koji nije urađen po državljanstvu osoba. Nadležni u policiji su nam pročitali spisak i na njemu nema naših prezimena. Mi, kao ambasada, nemamo podataka da među povređenima ima naših državljana', rekla je za 'Blic' Tanja Majstorović, prvi savetnik za štampu i kulturu Ambasade Srbije u Rimu.

'Pokušavamo da izvučemo osobe koje su ostale zarobljene u olupini vagona. Ovo je trka s vremenom za spasavanje života', rekao je Luka Kari iz vatrogasne jedinice.

Nesreća se dogodila na stanici Pjaca Vitorio Emanuele II, kada je jedan od vozova udario u drugi koji se stajao u stanici. Prema nezvaničnim informacijama, uzrok nesreće je prolazak na crveni signal, najverovatnije zbog kvara na sistemu za signalizaciju. Voz koji je stajao u stanici imao je zeleno svetlo, i kada je na njega naleteo drugi voz sudar je bio 'neizbežan i veoma jak', prenosi ANSA. Saobraćaj na liniji A rimske podzemne železnice, koja spada u najprometnije, obustavljen je, a karabinijeri su zatvorili okolne ulice za saobraćaj.

'Više od 20 najteže povređenih osoba prebačeno je u bolnicu i lekari se bore za njihove živote', rekao je Pijero Maraco, predsednik provincije Rim.

Mesto nesreće podsećalo je na snimanje horor filma. Putnici sa lakšim povredama sedeli su na ulazu u podzemnu stanicu i čekali pomoć. Bezbednost na trgu i oko njega osigurava veliki broj policajaca, a saobraćaj u susednim zonama je gotovo potpuno zaustavljen.

'Bilo je stravično. Stajali smo u stanici kada sam primetio da na nas ide drugi voz u punoj brzini. Mislio sam da će nas potpuno uništiti', rekao je Alberto, jedan od putnika voza.

A.P. - AGENCIJE Deset najtežih nesreća u Evropi

septembar 2006. - U nesreći prilikom testiranja magnetnog voza u Nemačkoj poginule 23 osobe

jun 2006. - Sudar vozova podzemne železnice u Valensiji, poginulo 30 osoba

januar 2006. - Usled otkazivanja kočnica, voz sleteo u kanjon Morače, kod Bioča, poginulo 39 osoba

jul 2004. - Prilikom izletanja voza iz šina na relaciji Istanbul-Ankara poginulo 36 osoba

jun 2003. - U sudaru putničkog i teretnog voza u španskoj provinciji Albasete poginulo 19 osoba

maj 2003. - U sudaru voza i autobusa u Mađarskoj poginule 33 osobe

jun 1998. - Sto osoba je poginulo kada je voz na relaciji Hamburg-Minhen izleteo iz šina u punoj brzini

jun 1989. - Najteža železnička nesreća u Evropi poslednjih godina. U eksploziji gasa u dva voza u Rusiji poginulo 400 osoba

jun 1988. - Sudar dva voza u Parizu, poginulo 59 osoba

oktobar 1952. - Ukupno 112 osoba je poginulo u sudaru dva voza u severnom Londonu

maj 1915. - Najteža železnička nesreća u Britaniji. Ukupno 200 osoba (najviše vojnika) poginulo je u sudaru jednog teretnog i dva putnička voza na stanici u Škotskoj

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.