Hongkong – revolucija koja teče

Izvor: RTS, 01.Sep.2019, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hongkong – revolucija koja teče

Tri meseca traje talas protesta u Hongkongu. Prvobitno podstaknuti predlogom vlade iz Pekinga o uvođenju zakona koji bi omogućio izručenje i suđenje osumnjičenim za počinjena krivična dela sudovima na kontinentalnom delu Kine, protesti su prerasli u širi pokret koji zahteva odgovornost vlade i opšte biračko pravo. Nezadovoljstva je bilo i ranije ali nove taktike i sistemi znakova koje demonstranti primenjuju čine ove proteste drugačijim od svih do sada. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Tokom ranijih masovnih protesta u Hongkongu 2014. godine, poznatih pod nazivom "Pokret kišobrana", primenjivana je logika svetskih "okupacionih" pokreta koje je iznedrila svetska finansijska kriza 2008. godine.

Tada su masovni akt građanske neposlušnosti u Hongongu aktivisti organizovali pod sloganima "Okupiraj centar", kada je zbog odluke kineskih vlasti da ne dozvole organizovanje opštih izbora u Hongkongu 79 dana bio blokiran finansijski i politički centar grada. Kineske vlasti nisu popustile, a protesti su završeni neuspehom.
Brus Li i Hongkongersi
Ovoga puta mladi hongkonški demonstranti izbegavaju fiksne, nepokretne strategije iz prošlosti.
Umesto toga koriste mobilnost i nepredvidivost kao glavni adut protesta. Inspiraciju za to su našli u filozofiji filmske zvezde i majstora kung fua Brus Lija.

Protest može prerasti u marš, marš može započeti u jednom pravcu i naglo promeniti smer, a težište određene protestne akcije može se pojaviti tokom samog marša. 
Male podgrupe demonstranata takozvane "divlje mačke" su se odvajale od jezgra protesta da ciljano okupiraju vladine zgrade, a onda brzo prelazile na drugu metu.
Pod sloganom "Budi voda" demonstrnti poručuju:
"Nemamo formu, nemamo oblik, možemo da tečemo, možemo da rušimo. Mi smo kao voda. Mi smo Hongkongersi!"
Tokom protesta "Pokret kišobrani" 2014. ključni lideri tog pokreta su uhapšeni i većina se i danas nalazi u pritvoru.
Kako bi se izbegla hapšenja demonstranti sada primenjuju taktiku "protesta otvorenog koda" što u praksi znači da nema očiglednih lidera.
Umesto toga, volonteri uz pomoć megafona i voki-tokija koordinišu akcije. Nedostatak vođstva istovremeno, tvrde, motiviše učesnike da se uključe i daju lični doprinos pokretu.
Nedostatak centralizovanog vođtva je takođe rezultat mrežne taktike.
Demonstranti koriste internetske forume, lokalne verzije Redita gde korisnici komentarišu i glasaju o narednim koracima.
Demonstranti na licu mesta glasaju i u skladu sa tim postupaju, recimo, da li će ostati ili se razići prilikom policijske intervencije.
Linija snabdevanja i sistem znakova
Iskustvo "Pokreta kišobrana" i sukobi s policijom naučili su demonstrante koja oprema im je potrebna na "frontu".
Da bi obezbedili da nove zalihe brzo stignu do prvih linija, hongkonški demonstranti su razvili jedinstveni sistem manuelnih signala, kako bi preko učesnika u protestu poslali poruke šta im treba.
Bilo da je reč o šlemu, maski za lice, markeru ili plakatima, znak se kroz gomilu prenosi na obode kolone u blizini kojih su pokretna skladišta sa zaštitnom opremom, a traženi predmeti se zatim prosleđuju putem ljudskog lanca do mesta gde su potrebni.
Za starije učesnike organizovani su i kratki kursevi znakovnog jezika koji koriste mladi demonstranti. Zauzvrat iskustvo starijih pomaže demonstrantima kako da izbegnu opasne situacije i povrede.
Taktike ublažavanja posledica od bacanja policijskog suzavca i sprečavanje stampeda ključni su za bezbednost učesnika protesta.
Mali mobilni timovi "vatrogasaca" čekaju opremljeni saobraćajnim čunjevima kojima prekrivaju školjku bačenog suzavca stvarajući "dimnjak" kojim neutralizuju dim pre nego što ga drugi tim ne polije vodom.
Umesto čunja korisne su i rukavice otporne na toplotu kojima se prihvata školjka suzavca i baca na stranu van gomile.

Opasnost od stampeda predupređuje se komandom "Jedan, dva...". Tada se masa sinhronizovanim dvokorakom kreće u bezbednom pravcu.
Bez kompromisa na vidiku
Kako bi privukli pažnju u svetu demonstranti su osmislili razne reklamne kampanje među kojima je najpoznatija ona koja je bila usmerena na samit G20. Za samo nekoliko sati prikupljeno je preko 600.000 funti.
Volonteri su pripremili tekst na više jezika, rezervisali prostor za oglašavanje i isporučili materijal novinama širom sveta.
U danima koji su prethodili samitu G20 i tokom njega, upečatljive crno-bele reklame prekrile su novinske stranice "Njujork Tajmsa", "Gardijana", "L'Monda", "Zidojče Cajtunga", "Seul Dejlija" i mnogih drugih uz jasnu i kratku poruku "Stanite uz Hongkong".
Tri meseca od početka protesta čini se da centralna vlast u Pekingu ne želi da čini dodatne ustupke Hongkongu, osim povlačenja spornog zakona.
Demonstranti, takođe, ne odustaju. Traže više, u strahu da ne izgube ono što im je obećano 1997. godine sloganom "Jedna zemlja dva sistema" prilikom vraćanja Hongkonga pod okrilje Kine.
Peking, s druge strane, globalno promoviše svoj mega-projekat "Jedan pojas, jedan put", snagu i jedinstvo Kine, i ne može još dugo da toleriše hongkošku "revoluciju koja teče".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.