Holms bio opušten posle masakra

Izvor: B92, 08.Jan.2013, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Holms bio opušten posle masakra"

Denver -- Džejms Holms je posle masakra u bioskopu u Aurori imao osmeh na licu, bio je relaksiran i kooperativan, izjavili su policajci pred sudijom prvog dana pretresa.

Pretres će trajati sedam dana, a osim brojnih svedočenja, tužioci će obrazlagati optužnicu. Zatim će sudija odlučiti da li će Holms ići na suđenje.

On se tereti za ubistvo 12 i ranjavanje 70 ljudi na premijeri filma o Betmenu, a iako će se odbrana pozivati na neuračunljivost, analitičari veruju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su dokazi dovoljno čvrsti da dođe do poravnanja pre suđenja.

Već prva svedočenja policajaca koji su ubrzo nakon pucnjave u bioskopskoj sali stigli na lice mesta ruše taktiku odbrane, jer ukazuju na to da je Holms bio svestan svojih radnji i, za razliku od duševno poremećenih osoba, sarađivao je sa policijom.

"Kada sam ga pitao da li ima saučesnika, samo me je pogledao i nasmejao se", rekao je policjaca Džastin Grizl.

Narednik Džeran Jonsgard je rekao da je Holms u neprobojnom prsluku i pantalonama izgledao kao pripadnik specijalnih jedinica, a slično je pomislio i Džejson Ovijat.

"Samo je stajao. Nije se pomerao, nije bio u žurbi, nije delovao uzbuđeno. Bio je veoma, veoma relaksiran, gledao je u daljinu, pomalo dezorijentisano i nije imao emotivnu reakciju koja bi se očekivala posle takvog dela. Nije bilo ničega što je ukazivalo da je možda koristio neke opijate iako su mu zenice bile ogromne", rekao je Ovijat.

Policajac koji je uhapsio Holmsa na parkingu posle ubistava rekao je i da je Holms bio svestan onoga što se dešava oko njega, razumeo je naređenja i slušao je šta su mu policajci govorili.

Tužilaštvo će tokom svedočenja insistirati baš na takvim detaljima, jer stručnjaci smatraju da osobe u psihotičnim stanjima ne mogu da budu toliko lucidne i ne bi mogle da budu na taj način kontrolisane.

Kako navode mediji, prekomerno znojenje i uvećane zenice mogu se objasniti teškim neprobojnom odećom, kao i adrenalinskim šokom.

Holms je optužen po više od 160 tačaka optužnice, uključujući ubistvo sa predumišljajem i pokušaj ubistva. Tužilaštvo će osim obrazlaganja svih tačak optužnice tokom sedam dana pretresa i po prvi put javno predstaviti svoje dokaze.

Masakr na premijeri Betmena u mestu Aurora, zu Koloradu desio se u julu prošle godine kada je Holms (25) počeo nasumice da puca na posetioce bioskopa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.