Holandija plaća odštetu Bošnjacima

Izvor: B92, 05.Jul.2011, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija plaća odštetu Bošnjacima

Amsterdam -- Holandski apelacioni sud zaključio da je država Holandija odgovorna za smrt tri Bošnjaka posle pada Srebrenice u julu 1995. godine. Holandske vlasti iznenađene.

Istom odlukom, sud je naredio državi da plati odštetu njihovim porodicama.

"Sud je presudio da je holandska država odgovorna za smrt ovih ljudi pošto holandski kontingent UN nije smeo da ih izruči snagama bosanskih Srba", izjavila je predstavnica za štampu tog suda u Hagu.

"Apelacioni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sud veruje da se država ponašala protiv zakonito prema rodbini Nuhanovića i Mustafića i država Holandija će morati da plati odšteti zbog toga", rekao je Ankora Dupen, predsedavajući sudija.

Advokat odbrane Karlijn Teuben rekla je da će pažljivo proučiti presudu pre nego što odluči o eventualnom ulaganju žalbe, javio je Asošiejted pres.

Građansku parnicu protiv Holandije pokrenuli su Hasan Nuhanović, prevodilac kome su u Srebrenici ubijeni brat i otac, i porodica Rize Mustafića, koji je takođe ubijen. Preživeli Srebreničani koji su tužili Holandiju, zadovoljni su presudom, koju kažu nisu očekivali.

"Imao sam loše iskustvo u prošlosti, dakle ovo je pozitivan preokret", kaže Hasan Nuhanović.

"Drago mi je, stvarno mi je drago. Konačno smo dobili slučaj i osećam se dobro, jer nisam očekivao", kaže Damir Mustafić.

"Iznenađen sam u tom smislu da nisam očekivao da je moguće da se ovo dogodi u Holandiji. Mislio sam da ćemo morati da idemo na sud van granica Holandije na neki međunarodni sud", kaže Lizbet Zegveld, advokat žrtava.

Današnja presuda bi, kako je naveo AP, mogla da omogući porodicama drugih žrtava masakra u Srebrenici da zatraže odštetu od Holandije.

Holandski Okružni sud je 2008. zaključio da Holandija nije odgovorna za neuspeh svojih trupa da zaštite srebreničku enklavu 1995. godine, a tužitelji su uložili žalbu na tu presudu.

Holandski pripadnici mirovnih snaga UN bili su zaduženi za takozvanu "bezbednu zonu" u Srebrenici, koju su u julu 1995. godine zauzele snage Vojske Republike Srpske.

Holandska vlada, koja je više puta bila meta optužbi zbog Srebrenice, tvrdila je da su UN ostavile na cedilu holandske vojnike pošto im nisu poslale vazdušnu podršku protiv srpskih snaga.

Vlast u Holandiji iznenađena

Ministarstvo odbrane Holandije je iznenađeno današnjom odlukom suda u Hagu.

Neimenovani zvaničnik Ministarstva izjavio je za holandsku agenciju ANP da će presuda biti pažljivo proučena pre nego što bude odlučeno koji će koraci biti preduzeti.

Holandska vlada može uložiti žalbu na današnju odluku suda.

Isti zvaničnik je podsetio da je pre današnje odluke žalbenog veća, okružni sud u Hagu u prvostepenoj presudi ocenio da su holandske trupe uživale imunitet, budući da su u Srebrenici delovale pod okriljem UN, i odbacio odštetni zahtev rođaka žrtava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.