Holandija: Izbačeni učenik pretio masakrom

Izvor: Mondo, 22.Apr.2013, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija: Izbačeni učenik pretio masakrom

Posle zatvaranja više od 20 škola u holandskom gradu Lajdenu, policija je danas uhapsila osobu koja je povezana sa pretnjom postavljenom na internetu da bi u nekoj od njih moglo da dođe do masakra.

Reč je o bivšem učeniku Britanske škole u Holandiji (BSN) koji je izbačen iz te škole 2011. posle incidenata vezanih za njegovo ponašanje.

Ta škola je saopštila da njen bivši učenik nije pohađao nastavu više od godinu dana.

U saopštenju je navedeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da je od policije bila obaveštena da škola ni njeni učenici nisu u opasnosti i da je zato danas bila jedna od retkih škola koje su radile u Lajdenu.

Holandska policija je saopštila da se istraga nastavlja, prenosi AFP.

U anonimnoj pretnji na internetu navedeno je da će biti napadnuta škola i nastavnik, ali nije naveden naziv ni škole ni osobe koje su uzete kao meta, prenosi Bi-Bi-Si.

"Sutra ću da ubijem mog holandskog nastavnika, ali i što više učenika bude moguće", napisala je na engleskom jeziku anonimna osoba na internet forumu 4ćan.org.

Ta osoba je dalje navela da će sa sobom imati pištolj "kolt difender", a nosiće na ulasku u školu i objašnjenje vezano za napad koji namerava da izvede.

Policija je savetovala svim srednjim i stručnim školama da ostanu danas zatvorene.

Lajdenu, smeštenom severoistočno do Haga i poznatom po najstarijem univerzitetu u Holandiji, postoje 22 srednje škole.

"Policija je primila upozorenje o mogućoj pucnjavi u školi u Lajdenu. U svetlu te ozbiljne pretnje, odlučeno je da se ne rizikuje i zbog toga će u ponedeljak biti zatvorene sve srednje škole", navedeno u saopštenju vlasti tog grada.

Holandski mediji prenose da su policajci od jutros raspoređeni ispred dve najveće škole u gradu - "Koledž Da Vinči" i "Koledž Driester".

Odluka o zatvaranju škola, koje pokrivaju uzrast dece od 12 do 16 godina, doneta je u konsultaciji sa gradonačelnikom, javnim tužiocem i policijom, prenosi BBC.

(agencije/MONDO, foto ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.