Hoće li danas pasti konačna odluka o sudbini Katalonije? Počela sednica Senata, Pudždemonu prete smenom

Izvor: Press, 27.Okt.2017, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li danas pasti konačna odluka o sudbini Katalonije? Počela sednica Senata, Pudždemonu prete smenom

Rahoj je rekao da "ono što se dešava u Kataloniji" predstavlja "jasno kršenje zakona, demokratije, prava svih, i tako nešto imaće posledice".
Foto: Tanjug/AP
Španski Senat započeo je sednicu na kojoj treba da glasa o smeni vlade Katalonije, nakon što je taj region 1. oktobra održao nezakoniti referendum o nezavisnosti, javio je AFP.
Agencija navodi da sednici prisustvuje premijer Španije >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Marijano Rahoj i da se očekuje da će senatori, među kojima većinu čine predstavnici rahojeve Narodne partije, usvojiiti vanredne mere koje je predložila vlada u Madridu za preuzimanje kontrole nad regionom Katalonije.
Premijer Španije Marijano Rahoj izjavio je danas u obraćanju Senatu te zemlje da će prvi potez španske vlade, ukoliko senatori odobre specijalna ovlašćenja, biti smena katalonskog predsednika Karlesa Pudždemona, javio je AP. Navodi se da je Rahoj rekao da "ono što se dešava u Kataloniji" predstavlja "jasno kršenje zakona, demokratije, prava svih, i tako nešto imaće posledice".
Rahoj je poručio da specijalna ovlašćenja ne znače oduzimanje sloboda Kataloncima, već njihovu zaštitu. Španski premijer je kazao da su mere koje je Senatu predložila njegova vlada jedini izlaz iz aktuelne krize.
AFP navodi da će takođe danas u Barseloni biti održana sednica katalonskog parlamenta, u kojem dominiraju secesionističke stranke i da bi na dnevnom redu mogao da se nađe predlog za izglasavanje odvajanja od Španije.
Sednica katalonskog parlamenta trebalo bi da počne u podne po lokalnom vremenu.
Katalonski lider Karlos Pudždemon odbacio je juče opciju raspisivanja prevremenih regionalnih izbora, jer "nije dobio dovoljno garancija" od centralne vlade Španije da će taj potez zaustaviti uvođenje direktne kontrole Madrida nad Katalonijom.
- Nemam garancije da danas opravdam raspisivanje parlamentarnih izbora - rekao je Pudždemon u obraćanju iz sedišta regionalne vlade, napomenuvši da je razmatrao mogućnost raspisivanja izbora, ali da tu opciju ipak isključuje, prenosi španski list "El Pais".

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Rahoj: Prvo smena Pućdemona; Katalonija na potezu

Izvor: Press, 27.Okt.2017

Španski Senat započeo je sednicu na kojoj treba da glasa o smeni vlade Katalonije, nakon što je taj region 1. oktobra održao referendum o nezavisnosti. . Foto:B92.net. Senat glasa o aktiviranju Člana 155. Ustava Španije...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.