Hoće li biti „ribljeg rata“?

Izvor: Vostok.rs, 08.Feb.2012, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li biti „ribljeg rata“?

08.02.2012. -

Rusija bi mogla zabraniti uvoz ribe i morskih plodova iz Norveške. Razlog je taj da ne odgovaraju sanitarnim zahtevima Rusije i Carinske unije (Rusija, Belorusija, Kazahstan). Eventualne mere će se odraziti samo na neke od isporučilaca, tako da norveška riba neće nestati iz ruskih prodavnica, kažu u Rosseljhoznadzoru (Ruski nadzor za poljoprivredom).

Rusija je prošle godine postala najveći uvoznik norveške ribe. Godine 2011. uvoz je iznosio 300 hiljada >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << tona.

Idili je došao kraj prošle jeseni. Ruska veterinarska služba je u novembru prijavila slučajeve kada su se iz Norveške uvozili proizvodi koji nisu u skladu sa sanitarnim normama. Sada su u isporukama lososa i krabe ponovo pronađene salmonela i ešerihija koli. Rosseljhoznadzor je morao da upozori kolege iz Norveške: bez obzira na garancije koje je pružila državna služba Kraljevstva, broj isporuka opasnih proizvoda nije se smanjio.

Uzgred rečeno, posle monitoringa koji je sproveden prošle godine, za 22 od 43 norveška preduzeća koja svoje proizvode isporučuju u Rusiju uvedena je pojačana laboratorijska kontrola. Kao rezultat za četiri preduzeća je zabranjena isporuka ribe u Rusiju. U ovom trenutku ograničenja važe već za sedam prerađivača ribe. I ovaj broj bi se mogao povećati. Ali najverovatnije do toga neće doći, smatra portparol Rosseljhoznadzora Aleksej Aleksejenko.

Sve će zavisiti od toga koliko će brzo veterinarska služba Norveške reagovati na ovu ozbiljnu izjavu, kao i od rezultata provere Rosseljhoznadzora koja se očekuje u skorije vreme. To će pokazati koliko stvarno možemo da verujemo garancijama norveške veterinarske službe. Najbitnije je da se otkriju preduzeća koja isporučuju proizvode koji ne odgovaraju zahtevima iz našeg zakona. Totalna zabrana se uvodi kada je situacija krajnje ozbiljna. Nadam se da do toga neće doći. Ali i proizvodi koji dospevaju na naše stolove svakako moraju biti potpuno bezbedni.

Aleksejenko je u intervjuu „Glasu Rusije" slušaoce podsetio da su sanitarne norme Carinske unije usklađene sa normama Svetske trgovinske organizacije. Rosseljhoznadzor norveškim kolegama predlaže da se rukovode istim pravilima kako bi ubuduće izbegle probleme.

Ali neki komentatori su u postupanju ruske veterinarske službe smesta našli „politički podtekst". Nema tu nikakve politike, u pitanju je samo ekonomija, ističe predsednik Saveta za koordinaciju radnika riboprivrede Rusije Vjačeslav Zilanov.

Norvežani su nam susedi i poslovno se veoma dobro slažemo. Jeste da imamo nerešenih pitanja koja se odnose na ugovor o razgraničavanju morskih prostora u Barencovom moru. Ali je to potpuno drugačija priča koja nema ništa zajedničko s realizacijom ribe. U pitanju su obične sanitarne norme koje svi moraju da poštuju.

Rusija nije jedina zemlja koja u poslednje vreme ima problema sa norveškim isporučiocima. Na primer ukrajinski carinici su morali da zadrže veliku isporuku morskih plodova iz Norveške, takođe zbog neispunjenih sanitarnih normi.

Jeste, ne radi se o politici, već o pukoj ekonomiji, slažu se drugi analitičari. Ali, po njihovom mišljenju, ruske vlasti na taj način pokušavaju da podrže domaće proizvođače kako bi zauzeli onaj deo tržišta koji za sada pripada norveškim kompanijama. Ali se sa njima ne slažu sami ruski proizvođači ribe. Jer, jedina alternativa norveškom lososu su nerka i pastrmka iz ribnjaka. Ali njihova proizvodnja na godišnjem nivou nije veća od 65 hiljada tona, dok Rusi godišnje konzumiraju čak za 40 tona više.

Izvor: Golos Rossii

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Riblji rat između Norveške i Rusije

Izvor: B92, 08.Feb.2012

U novembru prošle godine ruska veterinarska služba ustanovila je da riblji proizvodi uvezeni iz Norveške nisu u skladu sa sanitarnim normama...Nakon provere proizvoda, za 22 od 43 norveška preduzeća koja svoje proizvode isporučuju u Rusiju uvedena je pojačana laboratorijska kontrola, dok je za...

Nastavak na B92...

Rusija, Evropa, STO: igra po novim pravilima

Izvor: Vostok.rs, 09.Feb.2012, 15:52

09.02.2012. -..Šta će se desiti narednog dana posle pridruživanja Rusije STO u julu 2012. godine? Odgovor traže učesnici konferencije u Moskvi, koju je organizovala Franko-ruska privredna komora uz podršku Rusko-nemačke spoljnotrgovinske komore...Mada je Rusiji pošlo za rukom da usaglasi 12 hiljada...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.