Izvor: Politika, 04.Feb.2015, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li Podemos osvojiti Španiju

Korupcionaške afere već su izbile u vrhu nove stranke koja hoće da razbije tradicionalne političke kaste

Kao u najboljim danima „španskog proleća”, madridski trg Vrata sunca bio je u prošlu subotu ispunjen. Više od sto hiljada entuzijasta odazvali su se pozivu Podemosa i došli na „miting za promene”.

Na istom tom mestu rođen je pre četiri godine pokret indignadosa, kada su nezadovoljnici okupirali trg i tražili da se demokratija vrati u narod, da politički >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predstavnici počnu da sprovode programe na osnovu kojih su izabrani, a da prestanu da rade po diktatu oligarha, finansijskih moćnika i Brisela. Iz masovnog pokreta nezadovoljnika nije tada počelo ni špansko ni evropsko proleće, kako su mnogi najavljivali, ali je tek pre godinu dana stvorena partija Podemos, koja obećava da će na ovogodišnjim izborima razbiti političke kaste i demokratiju vratiti izvornim principima.

Da li iz straha da će i ovoga puta nade biti izneverene ili zbog stvarne opasnosti da je Španija najpodložnija zarazi grčkim virusom, tek mediji na Iberijskom poluostrvu utrkuju se u lovu na greške nove stranke, koja je po popularnosti nadmašila tradicionalnu levicu i vladajuću partiju desnog centra. Liderapartije Podemos Pabla Iglesijasa i njegovu grupu akademskih profesora optužuju da demagoškim krilaticama obmanjuju narod.

Najviše se polemiše oko plata pet evroposlanika Podemosa. Na meti su ljudi iz najužeg rukovodstva: Injigo Erehon, lider pokreta „Mladi bez budućnosti”, Huan Karlos Monedero, nezaobilazni organizator lokalnih narodnih skupština ili krugova, i sam Iglesijas. Za njega se tvrdi da je deo novca koji odvaja od svoje evroposlaničke plate uložio u producentsku kuću koja emituje njegov politički tok šou. Iglesijasa mediji terete da je prikazao kako je toneprofitnaorganizacija i tako izbegao plaćanje poreza.

Šta je tu tačno, a šta ne, teško je razlučiti. Izvesno je da je Podemos obećao će se njihovih pet poslanika u Evropskom parlamentu odrećidve trećine svoje plate. Ali kada je posle izbora u junu došlo do prve isplate, računovodstvo EU je odbilo da im smanji platu. Zato se sada dve trećine njihovih zarada stečenih u Briselu i Strazburuprelivaju u poseban fond, odakle se finansiraju nevladine organizacije koje pomažu ugroženima u Španiji.

Injigu Erehonu mediji spočitavaju to što prima dve plate: jednu na univerzitetu Malage, gde bi trebalo da za mesečna primanja od 1.800evra radi 40 časova nedeljno, i drugu za partijski rad u Madridu.

Najubojitije su optužbe protiv Huana Karlosa Monedera, kandidata Podemosa za gradonačelnika Madrida na predstojećim lokalnim izborima.Monedera optužuju da je nedavno primio 400.000 evra od „jedne strane firme”.

Monedero je poznati ekonomista i politikolog, autor nekoliko knjiga, pa je pre neku godinu izradio projekat za vlade Nikaragve, Venecuele, Bolivije i Ekvadora o tome kako da izbegnu dolar kao sredstvo plaćanjai da za međusobnu trgovinsku razmenu upotrebe nekufiktivnu valutu.

I njemu se, kao i celokupnom rukovodstvu, zamera što je podlegao uticaju levičarskog populizma u Latinskoj Americi, tačnije uticaju bolivarskog socijalizma Uga Čavesa.

Monedero je zaista bio savetnik Vlade Venecuele od 2005. do 2010. Pokojnog predsednika Uga Čavesa hvalio je zbog njegove borbe protiv neoliberalizma i napora za povezivanje i integraciju latinoameričkih zemalja. Istovremeno, Monedero je branio Bolivarsku revoluciju, iako njegova odbrana nije bila lišena kritika na neka rešenja koja je primenjivao Čaves. Pokojnog lidera bolivarskog socijalizma cenio je zato što je uspeo da se odupre medijskoj propagandi iz SAD i što je poveo svoj medijski rat, u čemu je imao uspeha.

Od uspeha Podemosa strahuje posebno etablirana levica u Španiji, koju Iglesijaseva grupa naziva političkom kastom.

Madridski „Pais”, naklonjen opozicionim socijalistima, poslednjih nedelja donosi veliki broj kolumni u kojima upozorava na demagogiju i populizam Podemosa. Umestošpanskog proleća, pesimisti predviđaju da bi nova partija mogla da oduzme veliki broj glasača socijalistima. Ako Podemos ne uspe da osvoji dovoljan broj glasova, to bi, tvrde oni, na vlast opet dovelo Narodnu partiju. Optužbe da vrh Podemosa nije imun na korupciju, svakako im ne idu u prilog.

Z. Šuvaković

objavljeno: 04.02.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.