Hoće li Francuzi presuditi Evropskoj uniji?

Izvor: BKTV News, 24.Apr.2017, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li Francuzi presuditi Evropskoj uniji?

Prvi krug predsedničkih izbora u Francuskoj pokazao je podeljenost njenih građana oko ključnih političkih odluka, a najčešće pitanje javnosti je da li će ova zemlja ostati u Evropskoj uniji, ukoliko u drugom krugu pobedi Marin Le Pen.

"Da li je popolizam preovladao u Francuskoj vedećemo 7. maja. Ukoliko  Le Pen pobedi, Evropi preti najveći zemljotres ikada, a za posledicu ćemo imati kraj >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << postojanja EU", tvrdi spoljno politički komentator Boško Jakšić za BKTVNews.

Ono što je za njega najjači utisak na ovim izborima je da oba kandidata koja ulaze u drugi krug ne pripadaju vodećim tradicionalnim strankama.

"To pokazuje nezadovoljstvo građana, ali ne samo u Francuskoj, već i u Evropi. Politika Makrona i Le Pen je dramatično različitia, a jedina tačka saglasnosti je da je zemlja u sistemski lošem stanju. Sadašnja politika podeljene Francuske i čitavog Zapada je nus proizvod ranijih odluka koje donose zabrinjavajuće polarizacije ", objašnjava Jakšić.

U kampanji se često moglo čuti zalaganje za ukidanje sancija Rusiji i izlasku te zemlje iz Evropske unije, a dokaz da su građani takvu politiku podržali je broj osvojenih glasova tih kandidata. Činjenica da je Makron dobio javnu podršku od nemačke kancelarke Angele Merkel, a da se Marin Le Pen često sastajala sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom opravdava spekulacije stručne javnosti da je u pitanju sudar Rusije i Evropske unije.

"Cela kampanja ukazuje na to da je ovo sukob Nemačke i Rusije, odnosno Putina i Merkelove. Rusija i te kako jača uticaj u Evropi, a Bregzit je bio prvi pokazatelj takve politike. U svakom slučaju, ono što je sigurno jeste jačanje populizma u Evropi, a koliko će stvarno Rusija na to moći da utiče će se videti u narednom periodu", kaže Jakšić.

 Predsednik Amerike Donald Tramp podržao je kandidaturu Mari Le Pen i na taj način "inspirisao" nacionaliste, tvrde svetski politikolozi. "Podrška Trampa nije izostala na ovim izborima, ali ono što je zanimljivo jeste da je i establišment na taj način podržao njenu kandidaturu. Između njih postoje određene razlike i podele, ali ovoga puta su se saglasili", tvrdi Jakšić za BKTVNews.

Sa druge strane politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za BKTVNews da je ovo isti slučaj kao i sa pobedom Trampa i sa najavama da će se sve radikalno promeniti.

"Tresla se gora - rodio se miš. Ako pobedi Le Pen doći će do jačanja nacionalnog identiteta, ali u granicama normale. Makron je eksponent velikog kapitala i kao takav mogao bi da ugrazi stabilnost zemlje", smatra Anđelković i dodaje da Francuska u svakom slučaju neće izaći iz EU.

Posle informacija da se kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen kvalifikovala za drugi krug predsedničkih izbora u istočnom delu Pariza, na Trgu Bastilje, juče je došlo do sukoba između demonstranata i policije.

Anđelković tvrdi da je u pitanju kvazi libaralni sindorm na koji ne treba obraćati pažnju.

"To se dešava kada neko pokušava da ugrozi nečiju moć i novac. Smatram da će protesta u Francuskoj tek biti, ali ukoliko pobedi Makron. On bi svojom politikom destabilizovao zemlju i nema sumnje da bi za nekoliko godina na vlast došla radikalnija opcija nego što je sada Le Penova", objašnjava Anđelković. Podsetimo, juče su održani predsednički izbori u Francuskoj, a  najviše glasova osvojili su centristički kandidat Emanuel Makron i liderka ultradesnice Marin le Pen. Oni su se kvalifikovali  za drugi krug koji će se održati 7. maja.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.