Izvor: Politika, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hladni rat je mogao da bude opasniji po Amerikance

Od našeg stalnog dopisnika
Vašington, 23. decembraDok pojedini stratezi slute da bi mogao da izbije novi "hladni rat", sada se otkriva da je protutnjali hladni rat mogao da bude znatno opasniji nego što je bio – po Amerikance u njihovoj sopstvenoj zemlji. Upravo je obelodanjeno da je ondašnji šef Federalnog istražnog biroa (FBI) Edgar Huver sastavio listu od oko 12.000 "sumnjivih lica" koje je "trebalo uhapsiti" zarad "nacionalne bezbednosti". Takav plan za masovnu čistku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << podneo je Beloj kući 7. jula 1950, ubrzo po početku korejskog rata, kako bi se "zemlja zaštitila od izdaje, špijunaže i sabotaže" – otkriva danas "Njujork tajms" u ekskluzivnom napisu. Imena 12.000 "individua potencijalno opasnih po nacionalnu bezbednost" zasad nisu objavljena, ali se navodi da su 97 odsto stavljenih na "crnu listu" bili državljani SAD.

Projektovana hajka je predviđala suspenziju odredaba "Habeas-korpus akta" koji vekovima garantuje prava građana i kad su uhapšeni. Nema dokaza da je tadašnji predsednik Hari Truman, niti bilo koji drugi predsednik SAD primenio neki deo Huverovog plana, izveštava njujorški list i naglašava da je "Habeas- korpus" ponovo u središtu pažnje povodom kursa predsednika Džordža Buša da SAD u bazi Gvantanamo na Kubi, drži zatvorenike bez optužbe i pomoći advokata.

Ovdašnji Kongres je, podseća se, u septembru 2006. usvojio zakon kojim se taj zakon suspenduje za sve "nezakonite neprijateljske borce". Vrhovni sud je, međutim, potvrdio pravo američkih građana među njima da traže zaštitu na osnovu "Habeas-korpus akta" a očekuje se da donese odluku i o pravima oko 300 stranaca zatočenih u Gvantanamu.

Po Ustavu SAD, navodi se, pomenuti akt može da se suspenduje u slučajevima "kad pobuna, invazija ili javna sigurnost to zahtevaju". Huver se, kažu, pozivao na "preteću invaziju" i "napade na američke trupe na legalno zauzetim teritorijama".

Masovna hapšenja bi u ono vreme, procenjivalo se, bila prevelika za civilne zatvorske kapacitete. Stoga je Huver predlagao korišćenje tamnica i u vojnim bazama...

Huverov plan je, dodaje se, objavljen kao pojedinost iz zbirke dokumenata iz hladnog rata. A zbirka je deo novog toma u podužoj seriji spisa "Spoljni odnosi SAD".

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.