Hiljade vernika se molilo pred Zidom plača uoči Jom Kipura

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Sep.2018, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljade vernika se molilo pred Zidom plača uoči Jom Kipura

Hiljade vernika molilo se sinoć i danas pred Zidom plača u Jerusalimu uoči Jom Kipura, dana pokajanja, koji počinje večeras sa zalaskom Sunca.

Pokajničke molitve se po tradiciji izgovaraju pred ovaj najsvetiji dan u jevrejskom kalendaru.

Saobraćaj u jerusalimskom Starom gradu gde se nalazi Zid plača, Zapadni zid, kako ga zovu Jevreji, obustavljen je do kraja praznika u sredu uveče.

Vožnja se smatra tabuom za vreme Jom Kipura i mnogi sekularni Izraelci >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << voze bicikle i rolere po autoputevima jer nema vozila.

Za jevrejske vernike to je dan koji provode u sinagogama moleći za oproštaj i poste 25 časova.

Uobičajeno je da se u periodu od jevrejske Nove godine (Roša Hašana) koja je počela 9. septembra a pre Jom Kipura traži oproštaj od prijatelja i rođaka, da bi se potom zatražio oproštaj od Boga.

Takođe se daju dobrovoljni prilozi i blagosiljaju deca pre početka posta. Poslednji obrak se jede sat uoči praznika.

Jom Kipur je sveti dan ali se smatra praznikom jer se jevrejski vernici raduju oproštaju.

Policijski portparol Miki Rozenfeld izjavio je da su dodatne policijske jedinice razmeštene u starom gradu povodom Jom Kipura koji se obeležava uoči muslimanskog svetog dana Ašure, preneli su izraelski mediji.

Izraelska vojska je objavila da će od danas u podne zatvoriti Zapadnu obalu na 48 sati.

Granični prelaz Erez prema Gazi je takođe zatvoren u vreme kada raste napetost na granici s tom palestinskom teritorijom na obali Sredozemnog mora.

Vojska rutinski zatvara palestinske teritorije povodom jevrejskih praznika kako bi sprečila moguće napade i da omogući da pripadnici izraelskih snaga koji rade na prelazima obeleže praznik.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.