Hiljade policajaca u protestnom maršu

Izvor: Politika, 23.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljade policajaca u protestnom maršu

London – Juče je oko 18.500 policajaca, koji nisu na dužnosti, u centralnim ulicama Londona organizovalo protestni marš zbog nezadovoljstva odlukom vlade za retroaktivno povećanje plata, javili su britanski mediji.

Spor je kulminirao u decembru prošle godine kada je ministar unutrašnjih poslova Džeki Smit saopštila da povišica od 2,5 odsto za policajce Engleske, Velsa i Severne Irske neće biti isplaćena retroaktivno od 1. septembra, kao što se očekivalo i kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << što je to učinjeno u Škotskoj.

U Škotskoj se, naime, škotska vlada saglasila da povišica u potpunosti bude retroaktivno isplaćena od 1. septembra prošle godine, kao što je to preporučio n nezavisni Policijski arbitražni tribunal.

Bez obzira na ovo, policajci iz Škotske, kao i njihovi pretpostavljeni, pružili su podršku svojim kolegama i uključili se u protest.

Argument britanske vlade bio je da će na ovaj način javna potrošnja ostati na istom nivou, ali su kivni policajci rekli da takva odluka faktički smanjuje povišicu na 1,9 procenata, što je manje od stope inflacije i da u budžetu vlade ostaje 30 miliona funti.

Policijska federacija, koja zastupa 140.000 policajaca u Engleskoj i Velsu i koja je organizovala jučerašnji protest, saopštila je da je ovaj slučaj predala Vrhovnom sudu koji treba da razmotri zakonsku valjanost ove odluke.

Učesnici protesta, mahom svi sa belim bejzbol kapama, započeli su marš kod Hajd parka. Ogroman red formirali su ispred Parlamenta da bi tako uticali na njegove članove.

Jednoj manjoj grupi od 3.500 učesnika u Vestminsteru priključila se predsednica Policijske federacije Džen Beri koja je peticiju svih pripadnika policije u Engleskoj i Velsu predala u Dauning stritu. Grupa se zatim uputila ka Ministarstvu unutrašnjih poslova gde se Beri sastala sa Džeki Smit.

Beri je odbacila argument vlade da je ograničavanje plata u javnom sektoru potrebno radi kontrole inflacije.

Demonstranti su zatim krenuli ka Tejt galeriji, gde se protestna šetnja završila. Mitinzi su zatim održani u Vestminsteru.

Od početka spora premijer Gordon Braun insistirao je na tome da vlada ne poklekne, tvrdeći da je povećanje plate u skladu sa ostalim postupcima u javnom sektoru i da je u nacionalnom interesu.

„Voleo bih da je policiji dato više”, obratio se poslanicima rekavši da ona sjajno obavlja svoj posao.

Federacija je pozvala Smit da podnese ostavku, a sledećeg meseca njeni članovi će glasati o tome da li treba da preinače odluku o zabrani štrajka donetu devedesetih godina prošlog veka.

Policija može da računa na podršku ne samo konzervativaca i liberaldemokrata, već i na mnoge članove Laburističke partije.

„Teško da može da se shvati zašto je vlada ovako postupila”, izjavio je Dejvid Dejvis, portparol konzervativaca za unutrašnje poslove.

„To sigurno ne predstavlja ozbiljan deo politike inflacije, jer štedi samo mali deo novca koji su mogli da uštede ma gde drugde. Ovako će odnosi ministra unutrašnjih poslova, vlade i policije u narednom periodu biti narušeni”, smatra Dejvis.

Lider liberaldemokrata Nik Kleg obratio se učesnicima protesta i rekao da zaslužuju povišicu u celini. Brajan Padik, kandidat ove partije za gradonačelnika Londona, rekao je da će im se pridružiti.

S. St.

[objavljeno: 24/01/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.