Hiljade mladih Čileanaca marširalo zahtevajući bolje socijalne usluge

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Nov.2019, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljade mladih Čileanaca marširalo zahtevajući bolje socijalne usluge

Hiljade mladih Čileanaca marširale su danas zahtevajući bolje socijalne usluge, dok vlada i opozicija i dalje nemaju adekvatan odgovor na proteste i nerede koji u toj zemlji traju skoro dve nedelje.

Marš do ;predsedničke palate protekao je mirno, što su neki protumačili kao slabljenje protesta dosad ;praćenih vandalizmom i paljevinom.

Ranije danas ministri finansija i unutrašnjih poslova su na sastanku predložili poreske olakšice za poslovanje.

Protesti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su potresli i iznenadili Čile, decenijama ekonomski stabilan, gde je siromaštvo stalno opadalo uprkos visokom nivou društvene nejednakosti.

Protesti su podstaknuti relativno malim povećanjima cene metroa od manje od četiri odsto, ali su pojačani nezadovojstvom zbog dugog osećanja mnogih Čileanaca da nemaju ništa od  napredovanja zemlje.

Čile je juče zbog obima i masovnosti građanskog protesta odustao od organizovanja Svetske konferencije o klimi i od Foruma za ekonomsku saradnju Azije i Pacifika (Apek).

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

SAD optužile Rusiju da podstiče tenzije u Čileu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Nov.2019

Sjedinjene Države optužile su Rusiju da podstiče tenzije u Čileu, gde je u protestima i nemirima poslednjih dana stradalo više od 20 ljudi. Visoki zvaničnik Stejt departmenta 31. oktobra rekao je da postoje "jasne indikacije" da su ljudi iskoristili nemire i "izvrtali ih upotrebom i zloupotrebom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.