Hiljade demonstranata zahteva ostavku predsednika

Izvor: Blic, 14.Jan.2011, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljade demonstranata zahteva ostavku predsednika

Najmanje 5.000 ljudi demonstriralo je danas ulicama Tunisa, zahtevajući da predsednik Zin al Abidin Ben Ali odmah podnese ostavku.

Demonstranti su uzvikivali slogane kao što su "Ben Ali, odlazi" i Ben Ali, hvala, ali dosta je", dan pošto je predsednik dao niz obećanja za poboljšanje životnog standarda u nastojanju da spreči nasilne proteste.

/* (c)AdOcean 2003-2010, MASTER: blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Svet */ ado.master({id: 'f5qW5KkTknw4ATWka4E5EkRPY1yyzxJXzHxJTLvBtgz.U7', >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << server: 'ringierrs.adocean.pl' });

/* (c)AdOcean 2003-2010, blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Svet.468X60_GORNJI */ ado.slave('adoceanringierrsznkjhkeohn', {myMaster: 'f5qW5KkTknw4ATWka4E5EkRPY1yyzxJXzHxJTLvBtgz.U7' });

Nekoliko stotoina policajaca blokiralo je aveniju isred Ministarstva spoljnih poslova, prenela je agencija AP.

Marš je organizovao jedini legalan sindikat u Tunisu, koji je danas stupio i u simboličan dvočasovni štrajk u oblasti prestonice.

Demonstracije zbog visoke stope nezaposlenosti, korupcije i skupih prehrambenih proizvoda traju više od mesec dana, a u sukobima sa policijom poginule su, prema zvaničnim podacima, najmanje 23 osobe, dok opozija tvrdi da je broj žrtava mnogo veći.

Ben Ali je u četvrtak, u televizijskom obraćanju, obećao smanjenje cena osnovnih namirnica i povećanje političke i medijske slobode, ali je rekao da se neće povući sa čela države pre isteka mandata 2014. godine.

Analitičar iz Tunisa Intisar Kerigi izjavio je za Bi-Bi-Si (BBC) da je tokom njegove 23-godišnje vladavine bilo "stalnog kršenja ljudskih prava, mučenja, nestanka novinara, političkih protivnika, zabrane svih nezavisnih organizacija i sindikata".

Ben Ali (74) je drugi presednik Tunisa od sticanja državne nezavisnosti 1956. Poslednji put je izabran 2009, osvojivši 89,62 odsto glasova, ali neće imati pravo da se opet kandiduje 2014, jer je za predsedničkog kandidata zakonom predvidjena starosna granica od 75 godina.

Ministar spoljnih poslova Kamel Muržane izjavio je da su mogući prevremni parlamentarni izbori i da će možda biti moguće formirati vladu nacionalnog jedinstva u koju će biti uključena opozicija, preneo je Bi-Bi-Si.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.