Hilarina finansijerka podržala republikance

Izvor: Blic, 19.Sep.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hilarina finansijerka podržala republikance

Demokratski predsednički kandidat Barak Obama tek se oporavio od „Pejlin efekta", rasta rejtinga koji je republikancima doneo izbor guvernerke Aljaske Sare Pejlin za kandidata za potpredsednika, a druga žena preti da mu ponovo pomrsi račune. Lin de Rotšild, donedavno glavna finansijerka senatorke Hilari Klinton, poražene od Obame u trci za demokratsku predsedničku nominaciju, odlučila je da podrži republikanca Džona Mekjena zbog „Barakove arogancije".

Rotšildova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prijateljica britanske kraljevske kuće, koja je dala preko 100.000 dolara za predsedničku kampanju Klintonove i bila član uticajnog Odbora za platformu Demokratskog nacionalnog komiteta, smatra takođe da je Obama „elitista" i da ima problem u uspostavljanju kontakta sa prosečnim Amerikancima.

Rođena u Nju Džerziju, Lin je izgradila telekomunikacionu kompaniju vrednu milione dolara pre nego što se udala za britanskog bankarskog magnata Evelina de Rotšilda. Danas živi na relaciji London - Njujork.

Obrazlažući svoju odluku, ona je izrazila bojazan da će demokrate predvođene Obamom, Nensi Pelozi, predsednicom Kongresa, i Hauardom Dinom, predsednikom Demokratskog nacionalnog komiteta, povesti zemlju „previše ulevo".

„Ne osećam se lagodno zbog toga", dodala je Rotšildova.

Ona je pohvalila Mekejnov stav prema pitanju globalnog otopljavanja, finansiranja kampanje i istraživanja matičnih ćelija, i ocenila da tvrdnja demokrata da je republikanski kandidat nastavak politike Džordža Buša, aktuelnog predsednika, predstavlja „potpunu besmislicu" i „klasičnu jeftinu podvalu".

Rotšildova je takođe oduševljena perspektivom da će žena - Sara Pejlin - ući u Belu kuću, mada je priznala da se s njom ne slaže u nekim pitanjima, poput prava na abortus.

„Verujem da vlada Mekejna i Pejlinove neće biti ideološka", istakla je ona i dodala da nije razgovarala s Klintonovom o svojoj odluci. „Sigurna sam da ona nije srećna zbog ovoga, ali moram da radim ono u šta verujem", zaključila je Rotšildova.

Njenu podršku republikanski tabor će bez sumnje dočekati raširenih ruku u finišu predsedničke kampanje kad je svaki dolar dobrodošao. Mekejn je pre dve nedelje dobio vetar u leđa u prvi mah iznenađujućom odlukom da izabere malo iskusnog političara, guvernerku Aljaske za svog saborca u kampanji. Ali senator iz Arizone našao se ponovo u defanzivi pokušavajući da da odgovor na ekonomsko topljenje posle finansijskog potresa izazvanog kolapsom američkog investicionog džina „Liman braders", što je tema broj jedan među biračima pred finale trke za Belu kuću.

Mekejn je obećao reforme da bi se stavila tačka na „korupciju i pohlepu", koji su prouzrokovali finansijsku krizu na Volstritu i najavio da će formirati dvostranačku komisiju, sličnu onoj koja je formirana posle terorističkih napada na SAD 11. septembra, koja će istražiti čitav slučaj.

Pejlinova na udaru hakera

FBI istražuje ko su hakeri koji su provalili u i-mejl Sare Pejlin, republikanskog kandidata za potpredsednika. Hakeri su upali u privatni mejl guvernerke Aljaske, kritikujući je da izbegava transparentnost, a zatim dokumente sa mejla postavili na internet, uključujući i pismo koje je ona pripremala za guvernera Kalifornije Arnolda Švarcenegera. Za incident je optužena grupa aktivista poznata kao „Anonimus".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

PEJLINOVA RUŠI SVOJU STRANKU

Izvor: Press, 19.Sep.2008

Republikanski kandidat za potpredsednika SAD Sara Pejlin svojim greškama iz prošlosti doprinela srozavanju ugleda svoje stranke, tako da demokrata Barak Obama ponovo vodi u trci za predsednika. .U trci za ulazak u Belu kuću demokratski kandidat za predsednika SAD Barak Obama, posle kratkotrajnog...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.