Hilari uzvraća udarac

Izvor: Politika, 10.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hilari uzvraća udarac

Od našeg stalnog dopisnika
Vašington, 9. januara – Žene su najzad sledile ženu, snažne volje ali i mekog srca – izjavila je recepcionarka Elejn Markis. Tako je objasnila svoj lični birački prevrat – krenula je juče da glasa za Baraka Obamu, ali je u poslednji čas promenila mišljenje i glasala za Hilari Klinton.
Sličan zaokret su napravile i mnoge druge građanke Nju Hempšira. Žene su, tako, ključno doprinele jučerašnjoj pobedi njujorške senatorke i bivše >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << "prve dame" nad ostalim pretendentima, u Demokratskoj partiji, za predsednika SAD. Analitičari se, pri tom, slažu i u oceni da je Klintonova veliko prestrojavanje, po polnoj liniji, izazvala veče uoči izbora – svojim suznim očima.

Ispovedivši se da joj je "teško", posle neuspeha na izjašnjavanju u Ajovi gde se plasirala iza Obame i Džona Edvardsa, ona se s mukom obuzdavala da ne brizne u plač, što je dirnulo svekoliko "sestrinstvo" – primetila je i kolumnistkinja "Njujork tajmsa" Morin Daud. Suze u očima dale su "humaniju i crtu šire identifikacije" liku predsedničke aspirantkinje, koju je bio glas da je "previše kruta" i da insistira na imidžu "iznad mase".

Teško je prisetiti se slučaja sličnog ovome, u kome su "iznenadne suze" dovele do "iznenadne izborne pobede". Novi fenomen će se još pomno preispitivati, uz odgonetanje zagonetke – da li su ovlažene oči najefikasnija doza za pridobijanje političke naklonosti, ili se još veći efekat može postići nesuzdržanim plačem.

Da li je počela prevratnička "suzna faza" američkih izbora – pitaju se cinici. Dosad su se predsednički aspiranti trudili da glasače pridobiju – osmesima i forsiranjem dobrog raspoloženja, dozvoljavajući da im "vizionarske poglede" zamagle samo – radosnice.

Slaveći kasno sinoć, u poodmaklo današnje jutro po evropskom vremenu, Klintonova nije pustila radosnice iako nije krila trijumfatorsku radost. Izbegla je i da apostrofira žene kao tvorce njene pobede. Primenila je drugi emotivni "udar", ističući bliskost – srca. "Svi smo govorili iz srca... srce mi je puno" – poručivala je. Uz princip "od srca srcu", pronašla je "svoj sopstveni izraz" – objasnila je.

Bilo kako bilo, tek juče je, reklo bi se, zabeležena prva značajna – izrazito ženska pobeda u procesu za izbor šefa Bele kuće. Klinton je, prema raspoloživim evidencijama, nadmašila Obamu za samo tri procenta (49:46 odsto), sakupivši znatno više ženskih glasova od njega – 47:34. "Vašington post" je takođe podsetio da je pet dana ranije u Ajovi on, u tom domenu, bio uspešniji od nje za pet postotaka. Važnost te promene ogleda se i u činjenici da su, u biračkom telu Nju Hempšira, muškarci činili ubedljivu – manjinu.

Najveći poraz pretrpeli su – anketari, drastično omanuvši u prognozi njuhempširskog izjašnjavanja. Prognozirali su da će Obama ubedljivo nadmašiti Hilari, s razlikom od devet do 13 procenata, i da će to biti "verovatno početak njenog kraja".

Nevericu u naziruću pobedu Klintonove, najduže je održavao Si-En-En. Zadržao je "rezervu" i prema izveštaju AP o takvom ishodu, ponavljajući da još nisu pristigli glasovi sa univerziteta, gde je Obamino jako uporište. Ta TV mreža se odlučila da prizna "novu realnost" tek kad je usnimila Obamu kako se sprema da uputi čestitku pobednici. Samo nekoliko minuta pre toga, voditelj je sugerisao da je "pred nama duga noć, s mogućnim prebrojavanjima do poslednjeg glasa"...

Predizborna kampanja je, čini se, poodavno zasuta raznim preterivanjima. Predubeđenjima, ogromnim svotama novca, olakim tumačenjima procesa. Najpre se, većim delom prošle godine, preterivalo u tvrđenjima da je Klintonova "siguran pobednik" da bi se posle njenog poraza prošle nedelje u Ajovi insistiralo kako je "otpisana", pa da je ilinoiskom senatoru Obami "otvoren" put ka stranačkoj nominaciji.

Za "otpisanog" je poduže važio i republikanski veteran Džon Mekejn. Istanjili su mu se finansijski prilozi, počeo je da otpušta kampanjske saradnike, a ipak je juče ubedljivo savladao partijske rivale. Dobio je pet odsto više glasova (37:32) od drugoplasiranog, finansijski impozantnog i izdašnog Mita Romnija.

Mekejnov uzlet mahom se pripisuje činjenici da je "dosledan čak i kad nije popularan", na primer – u zalaganju za nastavak rata u Iraku "do konačne pobede". Kao i – demonstriranoj spremnosti da se izdvoji iz partijske inercije, što mu je donelo, kako se procenjuje, odlučujući priliv glasova vanpartijaca.

Njegova i pobeda Klintonove u Nju Hempširu, unele su novu dramatiku u izjašnjavanja o pretendentima za naslednika Džordža Buša u Beloj kući. Tim pre što se ispostavlja da i takmaci i birači, bez obzira na sve međusobne razlike, iskazuju protivljenje dosadašnjem unutrašnjem i spoljnom kursu Amerike. Stiče se, čak, utisak da svako ko računa da zavlada Belom kućom, mora da iskaže nezadovoljstvo njenim sadašnjim "gazdama".

Očekuje se da odluka o učesnicima završnog, novembarskog, duela za novog predsednika SAD bude doneta, ili bar izgledna, posle stranačkog izjašnjavanja u nizu saveznih država – 5. februara. Dotad sledi – oštra selekcija, uz slutnje da bi mogao da se umeša i neko "treći", kao što je Majkl Blumberg, njujorški gradonačelnik i milijarder, sada vanpartijac, a svojevremeno član obeju glavnih stranaka.

Zasad glavnu pažnju privlači dvoboj unutar Demokratske partije – bez presedana. Između Klintonove, koja bi bila prva žena, i Obame koji bi postao prvi crnac na čelu SAD...

-----------------------------------------------------------

Promena na podijumu

Nisu samo suze, naravno, doprinele "nepredviđenom" uspehu Hilari Klinton u Nju Hempširu. Promenila je i taktiku pa i sastav na govorničkom podijumu. Umesto ličnosti koje podsećaju na prošlost, kao što je nekadašnja šefica diplomatije Madlen Olbrajt, uz sebe je juče postavila više "svežih lica", primećeno je.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.