Hilari i prvi gospodin

Izvor: Politika, 28.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hilari i prvi gospodin

Zašto volimo da mrzimo Hilari i "šta naš stav o njoj govori o nama", pitaju se danas američki mediji , kada govore o senatorki Njujorka, nekadašnjoj prvoj dami koja "nema nameru da se rastavi od svoga muža" i kandidatkinji za prvog ženskog predsednika SAD što bi bivšeg Bila Klintona pretvorilo u "prvog gospodina" Bele kuće. Amerikanci su kolektivno spremni da legnu na psihoanalitički kauč na kome će se presuditi o njihovoj psihološkoj zrelosti, traumama, pogledima na budućnost i prošlost, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prema jednom jedinom parametru Hilari Rodam Klinton. Petnaest godina pošto je predstavljena američkoj javnosti, i sedamnaest hiljada veb sajtova o njoj ne postoji gotovo nijedna kolektivna frustracija ili iluzija koja se ne može nakalemiti na njen lik i delo.

I pored svega što je rečeno i napisano o njoj , Hilari Klinton, rođena u Čikagu bezmalo pre šezdeset godina, diplomac sa čuvene Škole prava na Jejlu (1973), udata od 1975, prva dama, a praktično "kopredsednica" SAD u vreme oba predsednička mandata Bila Klintona, senatorka Njujorka od 2000. godine, čudnovato ostaje i danas enigma za američku naciju koju je pre neki dan pozvala preko svog video sajta na razgovor i dijalog. Podržala je Buša kada se odlučio na rat u Iraku, a kritikuje ga zbog načina na koji ga vodi, podržava neka ženska prava ali je feministkinje smatraju svojim protivnikom, zalaže se za uređenije i masovnije zdravstveno osiguranje, a ipak je stavljaju u centar centra Demokratske stranke, ...u toku je nacionalno "hilarovanje" u jedinoj svetskoj supersili. Da li je lepa ili ružna, leva ili desna, žena ili muškarac, majka ili maćeha, za rat ili protiv njega...sledbenik međunarodne politike svoga muža ili možda nešto potpuno suprotno...Očigledno da je gvozdena Hilari, kćerka Hjuga Rodama koji je u ledenom Ilinoisu noću isključivao grejanje a kao ratni instruktor potrudio se da driluje kćerku da ne bude kukavica, spremna da u toku svoje duge kandidature istrpi i ponovnu aktuelizaciju najbolnijeg pitanja iz ličnog života. Amerikanci su 2003. svesrdno učestvovali u Galupovoj anketi o tome da li Hilari posle široko razglašenih detalja iz afere Luinski treba da se razvede ili ne. A samo pre nekoliko meseci "Njujork tajms" je uposlio svoje najuglednije istraživačke novinare da puknu po prvoj strani priču o tome koliko puta mesečno praktično Klintonovi imaju šansu da podele bračnu postelju. Oslanjajući se na intervjue sa pedesetoricom ljudi iz porodičnog okruženja, autori su zaključili da su Klintonovi od 2005. u proseku bili zajedno po 14 dana u toku svakog meseca. Od sedamdeset tri vikenda, pedeset i jedan proveli su zajedno. Tomovi su napisani i o tome kako Bil "ispašta svoje grehe sa Monikom" kako se namerno povlači u drugi plan prilikom zajedničkih javnih pojavljivanja, pružajući supruzi šansu da zasija u oratorstvu, u čemu je on, po opštem američkom mišljenju, bez premca.

Kao političar, Hilari govori ozbiljno, ali nikad ljutito, obrazlaže teme bez ikakve afektacije, dikcija i stav su joj besprekorni...Iako je kao plavuša spremna da ponese i neku jaču boju (crveno ili jarkožuto), njeni ukrojeni kostimi nikada nisu ni preterano uski ni suviše labavi, suknja ni dugačka ni kusa...A priča da je zarad političke karijere rešila da ostane u braku sa verolomnim Klintonom, možda i ne pije vodu. Jer ako je verovati anegdoti jednom su Klintonovi sreli radnika na benzinskoj pumpi, bivšeg Hilarinog dečka. Kada joj je Bil rekao da je moglo da joj se desi da u životu bude žena fizičkog radnika, ona je odmah odgovorila: "Nije, jer on bi danas bio predsednik umesto tebe". Mnogi misle da je i u Americi došlo vreme da žena i zvanično i pravno postane šef Bele kuće, a da se njen muž proglasi za prvog gospodina koji će se baviti lepom književnošću ili putovati po svetu ubirajući priloge za iskorenjivanje teških bolesti kao što je sida. Isto toliko Amerikanaca zna da se tako nešto nikada neće desiti u ovoj velikoj moćnoj zemlji.

Zorana Šuvaković

[objavljeno: 28.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.