Izvor: B92, 06.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hil traži deklaraciju o Pjongjangu

Peking -- Kristofer Hil traži da velike sile do kraja godine sačine nacrt deklaracije o spornom nuklearnom programu Pjongjanga.

Američki izaslanik u pregovorima o nuklearnom programu Severne Koreje je u Peking došao iz Pjongjanga, gde je održana još jedna runda razgovora. On je ocenio da će biti ogroman napor pregovarača da se izradi nacrt tog dokumenta.

On je naveo da bi nacrt mogla da podnese Kina, kao dugogodišnji saveznik Severne Koreje, ukazao je AP, podsećajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je Peking u poslednje četiri godine bio domaćin pregovora "šest nacija", u koje su, osim SAD, Kine i Severne Koreje, uključeni i Rusija, Japan i Južna Koreja.

Hil je precizirao da bi deklaracija trebalo da uključi sva postrojenja, materijale i programe u nuklearnoj sferi. Američki zvaničnik je naveo da ima još nerazjašnjenih pitanja koja on i vlasti u Pjongjangu moraju da reše.

On je podsetio da inspektori žele da razjasne i spornu kupovinu centrifuga koje je Pjongjang obavio u poslednjih nekoliko godina u okviru svog nuklearnog programa.

Ministar spoljnih poslova Južne Koreje Song Min Sun izjavio je da strane koje učestvuju u pregovorima nisu ni za korak bliže sastavljanju deklaracije o nuklearnom severnokorejskom programu.

Prema međunarodnom sporazumu koji su postigli predstavnici "šest nacija", Pjongjang je obavezan da u potpunosti obustavi svoj nuklearni program.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.