Hidrogenska bomba koju je Pjongjang testirao je PET PUTA JAČA od one bačene na Nagasaki i može da pogodi SAD

Izvor: Blic, 03.Sep.2017, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hidrogenska bomba koju je Pjongjang testirao je PET PUTA JAČA od one bačene na Nagasaki i može da pogodi SAD

Hidrogenska bomba koju je danas testirala Severna Koreja pet puta je snažnija od one bačene na Nagasaki 9. avgusta 1945. godine kada je poginulo 74.000 ljudi, piše danas BBC.

Severna Koreja potvrdila je, nakon registrovanja dva jaka zemljotresa, da je testirala novu hidrogensku bombu namenjenu za interkontinentalnu balističku raketu.

Ovo je prva nuklearna proba otkad je Donald Tramp predsednik SAD, i sada se postavlja pitanje kako će reagovati.

On je pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nekoliko nedelja zapretio Severnoj Koreji "vatrom i besom kakav svet još nije video", a nakon toga je napisao da je vojno rešenje problema Severne Koreje "potpuno spremno", prenosi Index.hr.

Od 2006. do danas šest testiranja nuklearne bombe

Iako je 2005. obećala da će prekinuti čitav svoj nuklearni program u zamenu za pomoć u proizvodnji energije, 2006. je Severna Koreja izvršila svoje prvo podzemno testiranje nuklearne bombe. Seizmička merenja su pokazala da je bomba bila znatno manja od onih koje je SAD bacio na Hirošimu i Nagasaki 1945. Iste godine je prvi put testirala i balistički projektil.

Kim Džong-un došao je na vlast kao 27-godišnjak nakon smrti svog oca 2011. i brzo i brutalno učvrstio svoju vlast. Godine 2013. je pogubio svog ujaka Džang Song-taeka, koji je u zvaničnom saopštenju Pjongjanga opisan kao "odvratni ljudski šljam, gori od psa, koji je počinio triput prokleta dela izdaje".

Iste godine je izvršio treće nuklearno testiranje, koje je njegova komisija za nacionalnu odbranu otvoreno opisala kao pripremu za skoru "totalnu akciju" protiv SAD-a, "zakletog neprijatelja korejskog naroda".

Zatim je 2016. izvedeno četvrto i peto, testiranje -  ovo peto bilo je najveće do danas, s bombom za koju se procenjuje da je bila snažna kao ona bačena na Nagasaki - 10 do 20 kilotona.

Poslednja prepreka sposobnosti Severne Koreje za nuklearni napad je tehnologija lansiranja nuklearne bojeve glave na balističkom projektilu. Iako je već uspešno lansirala više balističkih projektila (poslednji u julu ove godine), a američka obaveštajna agencija DIA smatra da ima i bojevu glavu dovoljno malu za instaliranje na projektil, ne zna se može li ona "preživeti" lansiranje u svemir i ponovni ulazak u atmosferu nadomak cilja. Stručnjaci procenjuju da bi Pjongjang mogao imati potpuno funkcionalni interkontinentalni balistički projektil s nuklearnom glavom već do 2020. godine.

Hronologija severnokorejskog nuklearnog programa, od prvih napetosti 1989. do sadašnjeg sukoba

- 1989. satelitski snimci

Američke satelitske snimke otkrile su postojanje nuklearnog centra u Jongbjonu, sjeverno od Pjongjanga. Washington je optužio Sjevernu Koreju da razvija nuklearno oružje, što je komunistički režim opovrgnuo.

- 1994. umro Kim Il-Sung

21. oktobra: tri meseca posle smrti severnokorejskog čelnika Kim Il-Sunga kojeg je zamenio sin Kim Džong-Il Pjongjang je s Vašingtonom potpisao bilateralni sporazum. Severna Koreja obvezala se da ukine svoj vojni nuklearni program u zamenu za gradnju civilnih reaktora.

- 2002-2003. raskid odnosa

U oktobru 2002, Vašington je optužio Pjongjang da ima tajni program obogaćivanja urana, kršeći time sporazum iz 1994. U decembru, Severna Koreja proterala je inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

U januaru 2003, povukla se iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, a u junu priznala da želi da razvije nuklearno oružje. Dve godine kasnije objavila je da ga poseduje.

- 2006. prvi eksperiment

Severna Koreja sprovela je 9. oktobra prvi nuklearni eksperiment. Savt bezbednosti UN-a izglasao je uvođenje ekonomskih i trgovinskih sankcija, koje su proširene i pooštrene u nekoliko navrata. U julu, Severna Koreja izvela je eksperimentalna lansiranja sedam projektila, uključujući projektil dalekog dometa Taepodong-2.

- 2007. nafta u zamenu za razoružanje

Pjongjang je 13. februara pristao da ukine svoj nuklearni program i primi inspektore IAEA-e u zamenu za milion tona goriva i skidanje s američkog popisa terorističkih država. U julu, IAEA je objavila da je nuklearni kompleks u Jongbjonu zatvoren.

- 2009. novi raskid odnosa, drugi eksperiment

Severna Koreja lansirala je 5. aprila raketu dalekog dometa koja je pala u Tihi okean. Za Vašington, Tokio i Seul, reč je bila o prikrivenom testiranju projektila Taepodong-2. Pjongjang je napustio pregovore s pet velesila (Južna Koreja, Kina, Rusija, SAD i Japan) pokrenutih u avgustu 2003. Odlučio je da reaktivira svoj nuklearni program i prekine saradnju s IAEA-om.

Severna Koreja objavila je 25. maja da je "uspešno" izvela drugi podzemni nuklearni eksperiment.

- 2011. Kim Džong-un

Kim Džong-Il umro je 19. decembra. Njegov mlađi sin Kim Džong-un, mlađi od 30 godina, preuzima njegovo mesto.

-2013. treći eksperiment

Severna Koreja izvodi 12. februara treći podzemni nuklearni eksperiment, manjih razmera.

- 2016. četvrti i peti eksperimenti

Severna Koreja izvodi 6. januara četvrti podzemni nuklearni ogled. Tvrdi da je testirala hidrogensku bombu, u šta je većina stručnjaka sumnjala. SB UN usvojilo je 2. marta do tada najstrože sankcije protiv Pjongjanga.

Pjongjang je potom 9. septembra objavio da je izveo peti nuklearni eksperiment, male nuklearne bojne glave koju može staviti na projektil. To je bio "najsnažniji" eksperiment do tada, po Seulu.

- 2017. Tramp protiv Kima

Američki predsednik Donald Tramp poslao je 8. aprila prema Korejskom poluostrvu nosač aviona, u pratnji triju ratnih brodova, nakon što je Severna Koreja ispalila balistički projektil u Japansko more.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bomba Severne Koreje pet puta jača od one bačene na Nagasaki

Izvor: RTS, 03.Sep.2017

Hidrogenska bomba koju je danas testirala Severna Koreja pet puta je snažnija od one bačene na Nagasaki 9. avgusta 1945. godine kada je poginulo 74.000 ljudi, piše "Bi-Bi-Si". . Severna Koreja je, nakon registrovanja dva...

Nastavak na RTS...

Bomba Sjeverne Koreje pet puta jača od one bačene na Nagasaki

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Sep.2017

LONDON - Hidrogenska bomba koju je danas testirala Sjeverna Koreja pet puta je snažnija od one bačene na Nagasaki 9. avgusta 1945. godine kada je poginulo 74.000 ljudi, piše danas "BBC"...Sjeverna Koreja potvrdila je, nakon registrovanja dva jaka zemljotresa, da je testirala novu hidrogensku bombu...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.