Hici upozorenja

Izvor: Politika, 08.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hici upozorenja

Petorica vojnika Severne Koreje upala u Južnu Koreju

Prema izveštajima agencija

SEUL Juče su duž teško naoružane demilitarizovane zone, koja Koreju deli na severnu i južnu, odjeknuli pucnji upozorenja koje je ispalila vojska Južne Koreje. Ispaljeno je oko 40 hitaca pošto su petorica vojnika Severne Koreje prešla na južnu stranu demilitarizovane zone, saopštili su južnokorejski zvaničnici.

Nije jasno da li je prelazak severnokorejskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vojnika, nešto pre podneva, u blizini reke, bio provokacija ili su samo krenuli na pecanje.

"Naše trupe su ispalile hice na petoricu severnokorejskih vojnika, jer su prešli liniju razdvajanja i to uprkos upozorenjima koje smo dali preko ozvučenja", navodi se u saopštenju južnokorejske vojske.

Vojnici su, kako prenose agencije, ušli 30 metara u demarkacionu zonu, a pošto su ispaljeni hici upozorenja vratili su se na drugu stranu linije.

Jedan oficir Južne Koreje saopštio je da je samo jedan vojnik od petorice bio naoružan i da nije odgovorio na hice upozorenja, tako da nema povređenih.

U maju se dogodio sličan incident kada su dvojica Severnokorejaca prešli liniju razdvajanja, ali su se i tada, posle hitaca upozorenja, povukli.

Najnoviji događaj desio se u trenutku kada napetost jača između dva suseda zbog očekivanih planova Severne Koreje da izvrši probu svoje prve atomske bombe.

Ranije u toku dana, Južna Koreja izrazila je zadovoljstvo zbog usvajanja deklaracije Saveta bezbednosti UN u kojoj se Severna Koreja upozorava da odustane od nuklearnih proba i Pjongjangu poručuje da će snositi "sve moguće posledice" ukoliko uradi suprotno.

"Želimo još jednom da istaknemo da će Severna Koreja biti u potpunosti odgovorna za sve posledice ukoliko izvede nuklearnu probu, uprkos jasnom protivljenju međunarodne zajednice i Južne Koreje", navodi se u saopštenju južnokorejskog ministarstva spoljnih poslova.

U isto vreme, Seul je istovremeno pozvao vlasti u Pjongjangu da se što pre vrate za pregovarački sto.

Savet bezbednosti UN u petak je jednoglasno usvojio deklaraciju kojom izražava "duboku zabrinutost" i upozorava Severnu Koreju da će, "ako ne usliši međunarodne apele, Savet bezbednosti delovati u skladu sa svojim ovlašćenjima i sa Poveljom UN".

Kao rezultat kompromisa između Sjedinjenih Država, koje su tražile zauzimanje čvršćeg stava, i Kine, vernog saveznika režima u Pjongjangu, u tekstu deklaracije od severnokorejskog režima zahteva se da "odustane od izvođenja nuklearnog testa i uzdrži se od budućih koraka koji bi podstakli tenzije".

Na formalnom sastanku tekst deklaracije pročitao je predsednik Saveta japanski ambasador u UN Kenzo Ošima.

Savet bezbednosti je, takođe, pozvao Pjongjang da se odmah i "bezuslovno" vrati pregovorima u kojima učestvuje još pet država – SAD, Kina, Rusija, Japan i Južna Koreja.

Pomenute države godinama pokušavaju da ubede komunistički režim u Pjongjangu da odustane od nuklearnog programa. Severna Koreja, međutim, od novembra 2005. bojkotuje te pregovore u znak protesta zbog ekonomskih sankcija koje su joj Sjedinjene Države uvele prošle godine.

Savet se na ovakav korak odlučio zbog spekulacija da bi nuklearne probe mogle da budu izvedene već danas, na godišnjicu postavljenja severnokorejskog lidera Kim Džong Ila na mesto šefa Korejske radničke partije 1997.

S. St.

[objavljeno: 08.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.