Heroj sa aerodroma

Izvor: Politika, 20.Nov.2010, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Heroj sa aerodroma

Pobuna protiv „razgolićavanja i pipanja”, uoči početka ovogodišnje sezone putovanja

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Džon Tajner, 31-godišnji programer iz Kalifornije samo je želeo da sa ocem provede vikend u lovu na fazane. Nije međutim uspeo da se u onu subotu ukrca na avion na aerodromu u San Dijegu, a razlog zašto nije poleteo učinio ga je nekom vrstom nacionalnog heroja.

Tajner je naime odbio da prođe kroz „goli skener”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << novu mašinu aerodromske bezbednosti koja „digitalno razgolićuje” – na ekranu pokazuju detaljne konture tela, uključujući tu i one najintimnije. Svrha tog uređaja je da otkrije da li neki putnici sa terorističkim namerama skrivaju neko oružje ili eksploziv.„Goli skeneri” su uvedeni od početka ove godine, posle neuspelog pokušaja jednog zavrbovanog teroriste Al kaide da uoči prošlog Božića u avionu iznad Detroita aktivira eksploziv koji mu je bio zašiven u donji veš. Sve se srećom tada završilo uz malo vatre i dima, ali je bilo povod da se procedure pretresa podignu na viši nivo.

Od kraja prošlog meseca, ovdašnja Administracija transportne bezbednosti (TSA), uvela je i novu proceduru: putnici koji odbiju pregled na „golom skeneru”, moraju obavezno da prođu kroz ručni pregled, koji sada podrazumeva i detaljno opipavanje genitalija, valjda u potrazi za eksplozivom koji bi opet bio prošvercovan u gaćama.

Džon Tajner je odbio prvo i pristao na drugo, ali je, pre nego što se izložio bezbednosnom pipanju, uključio kameru na svom „ajfonu” ostavljenom na vrhu rendgenske mašine koja proverava sadržaj prtljaga.

Kad je njegov pregled došao do delikatnog dela, izgovorio je rečenicu koja je već postala toliko popularna da se štampa i na majicama: „Ne dirajte moj alat, ili ćete biti uhapšeni”.

„O kej”, uzvratio mu je dežurni pretresač, pozvao svog šefa koji je Tajneru rekao da zbog toga što odbija da bude „skroz” ispipan, neće moći da uđe u avion. Napomenuli su mu i da po zakonu može da bude oglobljen sa 11.000 dolara, ali su mu, na njegovo iznenađenje, vratili pare za kartu, iako je bila od one vrste koja avio-kompaniju na to ne obavezuje.

Stigavši kući, snimak svojih muka sa aerodromskom bezbednošću stavio je na „Jutjub” i već posle 24 sata o tome davao intervjue. Ceo zapis su emitovale i velike TV mreže – i Tajner je tako postao živi simbol rastuće pobune protiv nove procedure „razgolićavanja i pipanja” avionskih putnika, uoči ovdašnje praznične sezone koja donosi masovne seobe sa kraja na kraj Amerike.

Jedno udruženje ovih nezadovoljnika pozvalo je na masovni bojkot aerodromskog skeniranja i pipanja u iduću sredu, dan uoči „Dana zahvalnosti”, velikog praznika kada za 24 sata avio kompanije treba da prevezu oko 24 miliona putnika.„Goli skeneri” nisu doduše sveprisutni: ima ih ukupno 385 na 65 aerodroma (dogodine će biti instalirano hiljadu), ali pokret protiv ovog ataka na intimu u ime bezbednost u velikom je porastu. Grupa građana je zbog toga tužila federalne vlasti tvrdeći da krše ustavnu zaštita od neopravdanih pretresa i zaplene imovine.

Na aerodromima se naime rutinski oduzimaju makazice i seckalice za nokte, britve, kozmetika, tečnosti i sve što bi moglo da posluži kao oružje, ili kao eksploziv.

Koliko su u strahu od terorizma velike oči – i koliko su neke mere da se to spreči nelogične – svedoči i pretresanje pilota kojima se oduzimaju isti ovi predmeti, kao da njima, ako imaju zle namere, trebaju nožići i eksploziv da bi srušili avion i u njemu poginuli zajedno sa putnicima, ili ga, sa istim ishodom, na nešto naciljali.

Krajem ove nedelje eskalirala je debata o tome kako postići ravnotežu između bezbednosti i privatnosti, pri čemu su vlasti putnicima poručile da su neprijatnosti koje doživljavaju cena koja mora da se plati za njihovu sigurnost.

Ali mnogi nisu ubeđeni da su sredstva koja se primenjuju adekvatna željenom cilju. „Mnoge bezbednosne procedure su nepotrebne”, smatra Vahid Motevali sa Instituta za avijaciju Vašington univerziteta. „Ako se terorista ne otkrije pre nego što stigne do aerodroma, sve kontrole uoči ulaska u avion su zakasnele”.„Trebalo bi da sprečavamo da u avion uđu opasni ljudi, a ne opasni predmeti”, konstatuje se u analizi o ovom problemu u magazinu „Ameriken spektejtor”, koji podseća na praksu Izraela da „profiliše” sve putnike, što je omogućilo da letenje izraelskim avionima bude među najbezbednijim na svetu.„Ceo sistem je postavljen tako da uhvati samo glupe teroriste”, smatra bezbednosni ekspert Brus Šnejer, koji je sa Džefri Goldbergom, reporterom mesečnika „Atlantik” napravio eksperiment koji je pokazao kako „pametni terorista” može da sasvim jednostavno zaobiđe bezbednosni sistem i uđe u avion.

Transportne vlasti apeluju na putnike da budu strpljivi i kooperativni, ali dok se jedni ćuteći izuvaju, skidaju kaiševe i pridržavaju pantalone dok ih skener „skrozira”, ili službenik opipava, dugi daju oduška svom besu i nemoći.

Odgovora na pitanje kako da putovanje ne bude traumatično i za one koji ne žele sebe i druge da u avionu raznesu eksploziv – još nema.

*

Milan Mišić

objavljeno: 21/11/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.