Havijer Solana dobio nagradu za doprinos jedinstvu Evrope

Izvor: Blic, 17.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Havijer Solana dobio nagradu za doprinos jedinstvu Evrope

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana primio je danas u Ahenu, Nemačka, Karlovu nagradu koja se dodeljuje za poseban doprinos jedinstvu Evrope.

Žiri godišnje nagrade koja se dodeljuje od 1950. godine, jednog od najuglednijih priznanja te vrste u Evropi, odlučio je da dobitnik ove godine bude Solana jer je omogućio da "Evropa pruži suštinski doprinos stvaranju sigurnijeg i pravednijeg sveta".

Na dodeli nagrade govorio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prošlogodišnji dobitnik, predsednik vlade Luksemburga Žan-Klod Junker koji je istakao da je Solana "dao obličje evropskoj spoljnoj politici".

Među dobitnicima Karlove nagrade su proteklih decenija bili Vinston Čerčil i Džordž Maršal, kao i Helmut Kol i Fransoa Miteran, Bil Klinton, Toni Bler i Vaclav Havel.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.