Havel upozorava: Svetu preti sofisticirani totalitarizam

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2009, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Havel upozorava: Svetu preti sofisticirani totalitarizam

PRAG - Bivši češki predsednik Vaclav Havel upozorio je danas u Pragu na proslavi 20. godišnjice pada komunizma na nove pretnje - vaskrsavanje totalitarnih režima ali u sofisticiranoj formi i na sindrom "postzatvorske psihoze" koja je zahvatila postkomunistička društva, te im je komplikovano da žive u slobodi.

Havel je zajedno sa francuskim filozofom Andreom Gliksmanom, slavnim poljskim bivšim disidentom Adamom Mihnjikom, bivšom američkom ministarkom spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslova Madlen Olbrajt i britanskim dramskim piscem Tomom Stopardom glavni govornik konferencije "Sloboda i njeni neprijatelji" priređene u čast plišane revolucije.

Kao u predstavi „Kralj Ibi"

"Uopšte se nije završila era totalitarnih sistema. Završili su oni u klasičnom obliku kakve znamo iz prošlog stoleća, ali rađaju se novi kao daleko sofisticiraniji načini kontrole društva", rekao je danas Havel.

Kao primer za taj novi sofisticirani totalitarni režim koji, kako je naglasio, spolja ima sve odlike demokratije - izbore, parlament, slobodu govora ali "kao u predstavi 'Kralj Ibi', pogube se dva pisca kako bi ostalih 200 pisali ono što kralj Ibi hoće", Havel je naveo Rusiju.

"Zato je potrebno da budemo budni, oprezni, proučavamo tu pojavu", rekao je Havel o novim pritajenim formama gušenja sloboda i demokratije.

Komplikovano stanje sloboda

Ako bi uoči 20. godišnjice pada komunizma u Evropi trebalo da izmisli ponovo neku poletnu parolu, kao što je bila novembra 1989. godine "istina i ljubav pobediće laž i mržnju", Havel je danas poručio da bi to bilo: "Ljudi bdijte".

U samim postkomunističkim zemljama koje su se izvukle iz sfere uticaja Sovjetskog Saveza problem po oceni Havel predstavlja "postzatvorski sindrom".

Isti onaj koji je Havel video na sebi kada je bio puštan iz zatvora, a zahvatio je u istočnoj Evropi čitava društva.

"Sloboda je neprijatno, komplikovano stanje", upozorio je danas Havel da je i sam proživljavao to stanje kada je izlazio iz zatvora.

"U zatvoru se naviknemo da ni o čemu ne odlučujemo, od jutra do večeri sve je odlučeno umesto nas. Nametnut nam je svet u kome smo stalno u kolektivu, niko nije sam. A onda je pušten i bačen u spoljašnji svet u kome stalno o nečemu mora da odlučuje. Da li će spavati 15 minuta duže, obući sive ili crne pantalone, ići na posao tramvajem ili metroom. Od toga počinje da boli glava", kazao je Havel.

Havel upravo tom sindromu i želji zatvorenika da se vrati u zatvor kako bi imao mir da ne mora da pravi sijaset svakodnevnih izbora ili društva nenaviklog da živi u slobodi i koje traži da neko drugi odlučuje umesto njih pripisuje veliku podršku koju imaju u novoj Evropi reformisani ili nereformisani komunisti i populisti.

Proslava 20. godišnjice plišane revolucije koju organizuje Havel, tri dana pre nego što je 17. novembra 1989. godine izbila, završava danas velikim koncertom na kojem će nastupiti svetske muzičke zvezde poput Džoan Bez, Suzan Vega, Lu Rida ili Rene Fleming a pozdrave Česima preko videosnimaka uputiće poslednji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov i sadašnji američki predsednik Barak Obama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.