Havaji,  turisti povređeni zbog erupcije vulkana

Izvor: RTS, 17.Jul.2018, 07:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Havaji, turisti povređeni zbog erupcije vulkana

Najmanje 23 osobe su povređene kada je havajski vulkan Kilauea izbacio lavu i oštetio turistički brod koji je obilazio Veliko ostrvo.
Turisti su se nalazili u brodu koji vozi turiste da posmatraju izlivanje lave u okean iz vulkana Kilauea koji je aktivan poslednja dva meseca, prenosi AP.

U američkom Geološkom institutu rekli su da do eksplozija različitog intenziteta dolazi kad god lava čija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je temperatura 1.093 stepena uđe u hladniju morsku vodu, a da neke od eksplozija mogu da budu toliko slabe da se jedva vide.
Međutim, kada su uslovi drugačiji, jače eksplozije uzrokuju topljenje stena i izbacuju ih visoko u vazduh.
Lava je probila krov čamca i na njemu ostavila rupu.
Jedna devojka u teškom je stanju i sa prelomom butne kosti prebačena u bolnicu, dok je 22 turista zadobilo opekotine, ogrebotine i povrede.
Vlasnik turističkog broda rekao je da u životu nije video tako nešto .
Prema njegovim rečima, turistička grupa je oko 20 minuta posmatrala ulivanje lave u okean i dodao da je približio čamac lavi jer nije video nijednu ozbiljniju eksploziju.
"Najednom je nastala eksplozija, lava je bila svuda", rekao je on.
Iako su zvaničnici upozorili stanovnike i turiste da se ne približavaju lavi koja ulazi u okean jer to može da stvori oblake kiseline i stakla, nekoliko kompanija organizuje ture razgledanja.
Američka Obalska straža je postavila beybednosnu zonu gde lava ulazi u okean, što podrazumeva i zabranu prilaska brodovima na manje od 300 metara od tačke gde lava ulazi u okean.
Vulkan Kilauea proradio je u maju ove godine i od tada je uništio više od 700 kuća na Velikom ostrvu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Više od 20 povređenih posle erupcije vulkana na Havajima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Jul.2018

Ukupno 23 osobe povređene su u izbacivanju lave vulkana u blizini turističkog broda na Havajima, saopštile su lokalne vlasti u SAD.  Od 23 povređene osobe, 13 je prebačeno u bolnicu dok je deset zadobilo lakše povrede i lekarska pomoć im je ukazana na licu mesta. Erupcija vulkana Kilauea, jednog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Turisti su krstarili po lepom danu kad su se na njihov brod sručile UŽARENE LOPTE i prizor je UŽASAVAJUĆ (FOTO, VIDEO)

Izvor: Blic, 17.Jul.2018

U jučerašnjoj vulkanskoj eksploziji povređeno je više od 20 ljudi koji su sa turističkog brodića posmatrali kako lava iz aktivnog vulkana Kilauea na Havajima utiče u okean. Evo kako je to izgledalo:

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.