Hariri prihvatio Makronov poziv da dođe u Francusku

Izvor: N1 televizija, 16.Nov.2017, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hariri prihvatio Makronov poziv da dođe u Francusku

Premijer Libana u ostavci Saad Hariri "prihvatio je poziv" francuskog predsednika Emanuela Makrona da poseti Francusku, a o datumu dolaska će on odlučiti, najavio je u Rijadu francuski ministar spoljnih poslova.

"Gospodin Hariri je prihvatio poziv predsednika Republike da ide u Francusku", rekao je ministar Žan-Iv Le Drijan.

Na pitanje o datumu dolaska Haririja Le Drijan nije mogao da odgovori.

Le Drijan je u sredu doputovao u Rijad, gde ga je primio saudijski >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << prestolonaslednik Mohamed bin Salman. Sudbina Haririja je već skoro dve nedelje predmet spekulacija i kontradiktornih informacija pogotovo o njegovoj slobodi kretanja.

Francuska je iznenada sinoć najavila da bi Hariri "trebalo da dođe u Francusku u narednim danima" na poziv predsednika Makrona koji se sastao sa saudijskim prestolonaslednikom i Haririjem tokom vikenda u Rijadu.

Hariri je ostao u Rijadu od 4. novembra kada je iznenada objavio da daje ostavku koja je izazvala krizu u Libanu. Ostavku je podneo godinu dana nakon što je uspeo da formira vladu sa proiranskm Hezbolahom.

Njegova ostavka koju predsednik Libana Mišel Aun još nije prihvatio dok se ne podnese zvanično u Bejrutu ili ponovo razmotri iznenadila je ne samo Liban, već čitavu međunarodnu zajednicu, podstakavši strah od rasta napetosti izmedju Rijada i Teherana.

Hariri je nastojao da odagna spekulacije da je zatočen, tvrdeći da je slobodan i spreman da se vrati u zemlju narednim danima.

Predsednik Libana je u sredu pooštrio retoriku protiv Rijada tvrdeći da smatra da je Hariri "zatočen i u pritvoru". Hariri je ostavku objavljenu preko saudijske televizije opravdao mešanjem Irana i Hezbolaha u reionu, tvrdeći da oni "dave Liban".

On je u sredu na Tviter nalogu ponovio ono što je rekao u prvom intervjuu za libansku televiziju u nedelju, da je dobro i da se vraća u Liban. Posle toga je objavljen poziv Makrona da dodje u Pariz uz naknadno objašnjenje da mu se ne nudi politički egzil.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.