Hapse ustaše u Blajburgu!

Izvor: Mondo, 13.Maj.2017, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapse ustaše u Blajburgu!

Policija je uhapsila starijeg muškarca u Blajburgu u Austriji, tokom komemoracije streljanim ustašama, zbog ustaške kape i odvela ga u nepoznatom pravcu.

Foto: Printscreen/YouTube

  Muškarac je skinuo kapu i uputio izvinjenje, a policija je uzela njegove podatke.

"Zgrožen sam što su mediji prošle godine pisali da nije bilo ustaških obeležja", rekao je taj čovek novinaru "Indexa" pre hapšenja i pokazao medijski članak u kome se to navodi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
"Sramota me što me mora čuvati austrijska policija, a neko je pokušao da mi skine kapu s glave prošle godine", dodao je

Već decenijama potomci ustaša i njihovi obožavatelji dolaze na Blajburško polje žaleći za trenutkom kada su konačno morali da polože oružje.

"Index" piše da se godinama i pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora u Blajburgu kite ustaškim znacima, crnim kapama s klempavim U, maštovito kombinovanim sa crnim mini suknjama, a nezaobilazni su bili u drvu izrezbareni portreti ustaše Ante Pavelića.

Austrijanci traže zabranu za ustaše u Blajburgu

Austrijska policija je pojačala kontrole i sve je manje onih koji uspevaju da se dođu kao stilizovani nacisti.

Hrvati danas u Blajbugu obeležavaju 72. godišnjicu takozvane "blajburške tragedije", i sećaju se ustaške zločinačke NDH i drugih Hitlerovih saveznika iz Drugog svetskog rata.

Komemoracija je počela u 11 sati molitvom na groblju Unterlojbah, odakle je potom krenula povorka ka oltarnom prostoru na Blajburškom polju.

Hrvatska državna delegacija, na čelu sa predsedavajućim Sabora Goranom Jandrokovićem, položila je danas vence na groblju Dobrava kod Maribora, pre nego što se uputila prema Blajburškom polju u Austriji, gde se pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora održava centralna komemoracija streljanim ustašama.

_______________________

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.