Izvor: Blic, 24.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos u Libanu

Haos u Libanu

JERUSALIM Izraelski premijer Ehud Barak preksinoć je objavio da će se izraelske trupe za nekoliko dana u potpunosti povući iz zone koju su pre više od dve decenije okupirale u južnom Libanu.

'Tragedija je gotova', rekao je Barak vojnom radiju.

Izraelski Savet za bezbednost ovlastio je preksinoć Baraka da ubrza povlačenje izraelske vojske iz Libana, ranije predviđeno za 7. juli.

Pripadnici Hezbolaha juče su u pratnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << građana ulazili u mesta iz kojih su se povukli Izraelci. Oko sto libanskih seljaka upalo je u zatvor 'Kiam' u do juče okupiranoj zoni i oslobodili 130 libanskih zatvorenika koji su tu boravili.

U oblastima koje je napustila izraelska vojska vlada haos zbog straha od Hezbolaha. Pripadnici izraelske Južnolibanske armije (SLA) i meštani ovog područja zatražili su sklonište u Izraelu, koji je izrazio spremnost da prihvati njih i njihove porodice. Oko 170 pripadnika SLA juče se predalo vlastima Libana, dok je neke uhapsio Hezbolah. To praktično znači kraj postojanja ove proizraelske milicije.

Jedan od lidera Hezbolaha rekao je juče da će njegovi gerilci nastaviti rat protiv Izraela ukoliko jevrejska država zadrži vojsku u spornoj oblasti Šeba na Golanskoj visoravni i ne oslobodi sve libanske zatvorenike. On je najavio da će u suprotnom Hezbolah nastaviti borbu kao da nije došlo do povlačenja trupa iz južnog Libana. Izrael, međutim, tvrdi da oblast Šeba pripada Siriji, a ne Libanu.

Generalni sekretar UN Kofi Anan predložio je preksinoć da se broj mirovnih snaga u Libanu poveća sa 4.500 na 5.600 vojnika, a po povlačenju izraelske vojske, na 7.900.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.