Haos na Haitiju, sukob sa policijom; Ima mrtvih FOTO

Izvor: B92, 08.Feb.2024, 10:24

Haos na Haitiju, sukob sa policijom; Ima mrtvih FOTO

Najmanje pet agenata haićanskog BSAP ubijeni su u razmeni vatre sa nacionalnom policijom u prestonici Port-o-Prensu, saopštio je policijski sindikat.

Međutim, nacionalna policija Haitija nije dala informacije o mogućim žrtvama u njenim redovima.

Sukob koji se dogodio sinoć, usledio je, kako piše Rojters, posle nekoliko dana protesta koji su se održavali širom zemlje uoči 7. februara, do kada je aktuelni premijer Haitija Arijel Anri obećao da će se povući, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i na dan kada predsednici te zemlje tradicionalno polažu zakletvu.

Anri, koji je preuzeo vlast posle ubistva poslednjeg predsednika Haitija 2021. godine, pre nešto više od godinu dana, u decembru 2022. godine, potpisao neobavezujući sporazum prema kome je sa vlasti trebalo da se povuče do 7. februara 2024, ali je kasnije rekao da prethodno treba da se ponovo uspostave bezbednosni uslovi za održavanje slobodnih i poštenih izbora.

Haićanski BSAP je agencije za zaštitu koja se poslednjih godina pretvorila u paravojnu formaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.