Izvor: B92, 09.Jan.2010, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamnei protiv demonstranata

Teheran -- Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao je bezbednosne snage da preduzmu odlučnu akciju protiv učesnika antivladinih protesta.

Hamnei je u obraćanju vernicima, u šiitskom svetom gradu Komu, rekao da je situacija u zemlji teška i ozbiljna, zbog čega bezbednosne snage moraju snažno da deluju protiv korumpiranih i demonstranata.

U sukobima između bezbednosnih snaga i demonstranata koji podržavaju opozicionog lidera Mirhoseina Musavija u Ašuri, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 27. decembra, poginulo je najmanje osmoro ljudi, što je najveći bilans od protesta održanih neposredno posle spornih predsedničkih izbora u junu, navodi Rojters.

Demonstranti tvrde da su izbori bili namešteni u korist predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, što vlada negira.

Tvrdokorni sveštenici i vlasti pozvali su sudstvo da kazni opozicione lidere zbog stvaranja tenzija u Iranu, nazivajući ih neprijateljima Boga. Jedan od kandidata na predsedničkim izborima, Mehdi Karubi, izjavio je da je "trenutna politička situacija najgora u poslednjih 30 godina".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.