Izvor: Blic, 02.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamas uhapsio predstavnika grupe koja drži Džonstona

Palestinski islamistički pokret Hamas uhapsio je danas portparola organizacije Armija islama, koja drži u zatočeništvu otetog dopisnika BBC-a Alana Džonstona, što je podstaklo spekulacije da će se zahtevati Džonstonovo oslobađanje u zamenu za uhapšenog.

Međutim, portparol Hamasa je porekao bilo kakvu vezu između hapšenja Abu Kataba al Makdisija i napora da se oslobodi oteti dopisnik iz pojasa Gaze. Al Makdisi je navodno uhapšen u jednom okršaju, odnosno u pokušaju da otvori >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vatru na članove bezbednosne snage povezane Hamasom.

U znak osvete, Armija islama je otela deset članova Hamasa i pojasu Gaze.Grupa je saopštila da je portparol uhapšen dok je išao s jutarnje molitve. Hamasovci su još ranije zahtevali da Armija islama oslobodi Džonstona koji je otet 12. marta na putu do svog stana iz dopisništva u gradu Gazi. Kada su hamasovci pre nepune tri sedmice silom preuzeli kontrolu nad pojasom Gaze, potisnuvši snage umerenijeg Fataha, Hamas je obećao da će Džonston uskoro biti na slobodi.

Međutim, Armija islama je ponovila zahtev da se oslobode muslimanski zatvorenici u britanskim zatvorima u zamenu za novinara.Grupa je nedavno objavila drugi video snimak otetog, opasanog eksplozivnim pojasom, koji je upozorio protiv pokušaja da bude silom oslobođen jer će biti dignut u vazduh.

Al Makdisi je prošlog meseca pretio da će Džonston biti ubijen ako Velika Britanija ne oslobodi islamskog sveštenika Abu Katadu za koga se veruje da je povezan s Al Kaidom.

Danas je ista grupa zapretila da će objaviti dokumenta štetna po Hamas ako portparol ne bude oslobođen.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.