Hamas slavi napad školu u Jerusalimu

Izvor: Politika, 07.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamas slavi napad školu u Jerusalimu

Jerusalim– Izrael je juče uveo policijski čas na Zapadnoj obali i proglasio opštu pripravnost u Izraelu, dan posle napada na jevrejsku versku školu u zapadnom Jerusalimu. Osam učenika je ubijeno, a devet ranjeno u četvrtak uveče kada je naoružani palestinski ekstremista upao u zgradu internata i osuo paljbu iz automatskog oružja.

Odgovornost za najsmrtonosniji teroristički napad u ovom gradu od izbijanja druge intifade 2003. preuzeo je Hamas, odnosno njegovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oružano krilo. Napadač je 25-godišnji Palestinac iz istočnog, arapskog dela Jerusalima, koga je na kraju ubio armijski oficir koji nije bio na dužnosti, ali je živeo u blizini.

Osude su stigle iz celog sveta, dok je Hamas slavio napad kao herojski čin.

Palestinski predsednik Mahmud Abas, pripadnik umerenijeg Fataha, osudio je napad palestinskih ekstremista.U saopštenju je navedeno da predsednik osuđuje „sve napade na civile, bez obzira na to da li su Palestinci ili Izraelci".

Portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da „teroristi pokušavaju da unište šanse za mir" ali da će uprkos tome biti nastavljeni pregovori sa Abasom.

Meta napada bio je internat „Merhaz Harav”, koji se smatra centrom izraelskog verskog nacionalizma. Deca srednjoškolskog uzrasta bila su okupljena na svečanosti povodom početka prazničnog jevrejskog meseca. Učenici uglavnom dolaze iz jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i to je možda objašnjenje zašto je baš ova škola bila meta napada, prenosi Bi-Bi-Si.

Napadač je ušao uzgradu internata i u biblioteci pucao na učenike iz oružja koje je krio u kartonskoj kutiji.

Ispred petospratne školske zgrade okupljeni su uzvikivali „Smrt Arapima!”.

Istovremeno, napad je proslavljen u pojasu Gaze pucnjima u vazduh.Portparol HamasaSami Abu Zuhri izjavio je da je „herojski napad u Jerusalimu prirodna reakcija na zločine okupatora i ubijanje civila".Samo tri dana ranije Izrael je završio vojnu ofanzivu na ovoj teritoriji pod kontrolom Hamasa, u kojoj je poginulo 120 Palestinaca.

U međuvremenu, u vazdušnom napadu izraelske vojske u pojasu Gaze ubijena su četvorica pripadnika palestinske grupe Islamski džihad.

Kako prenosi agencija AFP, napad u Jerusalimu su osudili i Stejt department SAD i francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner. Šef britanske diplomatije Dejvid Miliband rekao je da su ubistva zaprepašćujuća.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun kritikovao je „namerno ubijanje i ranjavanje civila", a napad je opisao kao okrutan.

Savet bezbednosti UN nije zvanično osudio napad jer je to sprečila Libija.

J. K.

[objavljeno: 08/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.