Izvor: B92, 10.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamas protiv referenduma

Gaza -- Palestinski predsednik Abas saopštio je da će 26. jula biti održan referendum o državnom statusu kojim bi implicitno bio priznat Izrael

Vladajući Hamas je odmah pozvao na bojkot referenduma. Militantni Hamas, koji predvodi palestinsku vladu u isto vreme je prihvatio odgovornost za jučerašnji raketni napad na izraelska naselja u pojasu Gaze, što je označilo kraj primirja od marta prošle godine.

Palestinski predsednik Mahmud Abas sinoć je potpisao dokument >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojim se predvidja osnivanje vlade nacionalnog jedinstva i koji mu, kao šefu Palsestinske oslobodilačke organizacije, daje mogućnost da pokrene mirovne pregovore s Izraelom.

"Ko god da je najavio referendum, trebalo bi da snosi odgovornost za opasne posledice do kojih bi moglo da dodje", upozorio je poslanik Hamasa Mušir al Masri

Oružano krilo palestinskog pokreta Hamas, brigade Edžedin al-Kasam, preuzelo odgovornost za pucnjavu i ispaljivanje raketa na Izrael.

To je prvi takav slučaj posle godinu i po dana primirja. "To je reakcija na masakr koji su prethodnog dana počinili Izraelci, i nastavićemo te akcije od kojih se zemlja trese", saopštilo je to krilo Hamasa.

Neimenovani portparol izraelske vojske izjavio je da je ispaljeno šest raketa, od kojih je samo jedna pogodilo izraelsko tlo, ali nije bilo žrtava ni materijalne štete. Prema navodima očevidaca, jedna raketa je pogodila palestinsko mesto Džbalija, gde su četiri osobe povređene.

Brigade su navele da je ispaljeno sedam raketa prema gradu Aškelon, na jugu Izraela, kao odgovor na jučerašnje bombardovanje u pojasu Gaze. Deset Palestinaca je ubijeno i nekoliko desetina je povređeno u toj seriji vazdušnih napada.

Oružano krilo Hamasa juče je zapretilo da će prekinuti primirje i da odluciciti kada i gde će napadati. Hamas je odgovoran za brojne samoubilačke napade u Izraelu poslednjih deset godina, u kojima je nekoliko stotina ljudi poginulo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.