Izvor: B92, 18.Dec.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamas proglasio kraj primirja

Tel Aviv, Gaza -- Palestinski Hamas proglasio je večeras kraj prekida vatre s Izraelom, jedan dan ranije nego što ističe šestomesečni dogovor koji je stupio na snagu 19. juna.

"Primirje koji je postignuto pod sponzorstvom Egipta 19. juna i ističe 19. decembra je završeno jer neprijatelj nije ispunio svoje obaveze", rekao je zvaničnik Hamasa Ajman Taha, naglasivšsi "Zatišje je gotovo", u ime svih palestinsih frakcija.

Hamasovci kontrolišu pojas Gaze od juna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2007. godine, kada su pobedili snage lojalne rivalskom, umerenijem Fatahu. Od tada Izrael nastoji da što više izoluje to područje.

Ipak u poslednjih pola godine dramatično je opao broj raketnih i minobacačkih napada na jug Izraela iz pojasa Gaze. Međutim, u poslednjih četiri dana ispaljeno je bezmalo 50 raketa, kao znak da primirje ističe.Izrael je na napade odgovorio prvi put udarima iz borbenih aviona.

Jedan od lidera radikalnog islamističkog Hamasa u Gazi Mahmud Zahar rekao je da hamasovci neće pristati da se prekid vatre produži ako Izrael ne ublaži ograničenja prema tom području na obali Sredozemnog mora.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je u međuvremenu da se s Hamasom može postići dogovor o produženju prekida vatre.

"Ja nastavljam politiku Ben Guriona (prvog izraelskog premijera) koji je govorio da Izrael nije zainteresovan za ratove. Ako se zatišje nastavi, biće zatišja, ako se zatišje prekrši, mi ćemo delovati," kazao je Barak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.