Izvor: B92, 20.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamas ne odustaje od borbe

Gaza -- Nekoliko desetina maskiranih i naoružanih pripadnika Hamasa zauzelo je centralni trg u Gazi, uprkos jevrejskom povlačenju.

Oni su objavili da neće prekinuti napade na Izrael. Nastup Hamasa usledio je posle objave palestinskog lidera Mahmuda Abasa da će se parlamentarni izbori u Palestini održati 25. januara sledeće godine. Pripadnici Hamasa zauzeli su centralni gradski trg i zatvorili sve prilazne puteve. Policijske snage su došle do njih, ali nisu reagovale kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su ekstremisti saopštili da neće položiti oružje.

"Ovo povlačenje Izraela ne znači da je došao kraj borbi, već da ona tek počinje. Naša borba protiv neprijatelja je duga i nastaviće se", rekao je jedan od pripadnika Hamasa.

Abas se nalazi pod jakim međunarodnim pritiskom da razoruža ekstremiste. Međutim, čak ni pripadnici Brigada mučenika Al Aksa, grupe koja ima bliske kontakte sa vladajućim pokretom Fatah, nije ga poslušala.

Podsetimo, u pojasu Gaze i iz četiri naselja na Zapadnoj obali u toku je povlačenje jevrejskih naseljenika. U prethodna tri dana policijske i vojne snage su na silu izbacile grupe jevrejske naseljenike iz njihovih domova i sinagoga u kojima su se bili zatvorili u znak protesta. Portparol izraelske policije Avi Zelba potvrdio je da je 85 odsto od ukupno 8.500 naseljenika evakuisano i rekao da očekuje da do kraja nedelje budu svi iseljeni.

Iseljavanje iz pojasa Gaze deo je plana izraelskog premijera Arijela Šarona o rešavanju sukoba s Palestincima. Prema tom planu, predviđeno je iseljavanje 21 jevrejskog naselja u pojasu Gaze i iz četiri od ukupno 120 naselja sa Zapadne obale. Plan su podržale SAD i palestinski politički predstavnici, ali nacionalistički jevrejski desničari pokušavaju da spreče sprovođenje plana. Palestinski lider Mahmud Abas danas je potpisao dekret prema kojem će njegova vlada preuzeti kontrolu nad svom zemljom i svojinom koja ostane posle izraelskog povlačenja. Prema tom dekretu, niko neće moći da raspolaže nikakvim nepokretnostima, sve dok vlasništvo ne bude popisano.

Međutim, Palestinci povlačenje iz pojasa Gaze prikazuju kao sopstvenu pobedu. Abas je u petak rekao da je povlačenje rezultat palestinskih "žrtvi" i "strpljenja", i obećao da će se povlačenje proširiti i na celu Zapadnu obalu i Jerusalim. Pokret Hamas, koji je u toku četiri godine nasilja izveo veliki broj napada, uključujući i napade bombaša-samoubica, najavio je nastavak nasilja dok se ti ciljevi ne ispune. Palestinci ističu svoje pravo na celu Gazu, Zapadnu obalu i istočni Jerusalim, kao teritoriju buduće plaestinske države.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.