Hamas blokira ulazak pomoći s konvoja u Gazu

Izvor: Blic, 03.Jun.2010, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamas blokira ulazak pomoći s konvoja u Gazu

Portparol Hamasa najavio je danas da ta islamistička organizacija neće dozvoliti da pomoć s konvoja brodova, na koji su u ponedeljak upali izraelski mornarički komandosi, uđe u pojas Gaze, dok Izrael ne ispuni određene uslove.

Hamasovci traže da budu pušteni svi propalestinski aktivisti pritvoreni nakon presretanja broda, koji je sa 10.000 tona pomoći plovio u pojas Gaze.

Ministar iz Hamasa Ahmad al-Kurd, zadužen za socijalna pitanja, naveo je da traži da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se isporuči sva pomoć, a ne samo deo, koja se trenutno nalazi u izraelskoj luci Ašdod.

On rekao da je konvoj organizovan u Turskoj i da je na Ankari da odluči da li dopustiti da roba uđe u pojas Gaze. U Izraelu je juče rečeno da su iz pritvora pušteni i deportovani svi strani aktivisti sa brodova.

Nekoliko ranjenih u upadu, u kome je devet ljudi ubijeno, je još u bolnici, a troje stranaca, kako se kasnije ispostavilo jedan Irac, Australijanka i Italijan, su još u pritvoru i tek jutros je pušteno četvoro izraelskih Arapa, učesnika misije pomoći.

Izraelski portparol je porekao tvrdnje ministra Kurda da je Izrael konfiskovao pomoć, naglasivši da još nije sve istovareno. On je dodao da je osam kamiona natovareno robom sa brodova na graničnom prelazu Kerem Šalom i da čeka da uđe u pojas.

Novi konvoj humanitarne pomoći za Gazu

Propalestinski aktivisti su saopštili da organizuju novi konvoj koji početkom jeseni treba da probije izraelsku blokadu Gaze. Portparol pokreta Slobodna Gaza (PSG), Greta Berlin, izjavila je danas da ovaj pokret sarađuje sa Evropskom kampanjom za okončanje blokade (EKOB) u cilju slanja najmanje tri broda humanitarne pomoći u Gazu, u septembru ili oktobru mesecu.

Berlin je navela da je turska humanitarna organizacija Islamsko dobročinstvo (IHH) dobrodošla u konvoj uprkos izraelskim tvrdnjama da je ova organizacija povezana sa terorizmom, preneo je AP.

Berlin je dodala da teretni brod sa desetinom aktivista, među kojima i dobitnica Nobelove nagrade Mejrid Mekgvajer, plovi ka Gazi gde treba da stigne početkom iduće sedmice.

U međuvremenu je iz zatvora pušten u kućni pritvor lider Islamskog pokreta u Izraelu, šeik Raed Salah, kome je zabranjeno da mesec i po dana napušta zemlju. Salah je jedan od četiri istaknuta predstavnika Arapa u Izraelu, učesnika misije, koji su duže zadržani u pritvoru.

On je pušten uz visoku kauciju i ostaće u kućnom pritvoru pet dana. Salah je optužio mornaričke komandose koji su upali na feribot pod turskom zastavom, najvećem brodu u konvoju, da su pokušali da ga ubiju.

"Vojnici su pokušali da me ubiju. Pucali su u pravcu nekog za koga su mislili da sam ja", rekao je Salah pre puštanja iz pritvora.

U prvim vestima o upadu na brodove navedeno je da je on ubijen, što je izazvalo proteste među izraelskim Arapima.

Izraelska vojska objavila je danas nove video-snimke u nastojanju da dokaže da su aktivisti napali komandose i da su se oni morali da se brane da bi spasli živote.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.