Izvor: Blic, 12.Jun.2017, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamas: Smanjenje isporuka struje za Gazu biće katastrofalno

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze upozorio je danas na opasnost od obnove nasilja ako se Izrael povinuje željama palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i smanji isporuku struje toj izolovanoj palestinskoj teritoriji.

Portparol Hamasa Abdulatif al-Kanou izjavio je danas da bi odluka Izraela da to uradi bila "opasna i katastrofalna". Dva miliona stanovnika Gaze već imaju struje samo četiri sata na dan, kako navodi agencija Asošiejted pres dok su neki izraelski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mediji ranije objavili da prosečan dom u pojasu ima struju šest sati dnevno.

U nastojanju da zbaci Hamas Abas je najavio da će njegova vlada na Zapadnoj obali prestati da plaća Izraelu za struju koju daje Gazi.

Izrael se tako našao u teškoj situaciji da izabere da li da stane na stranu Hamasa u unutrašnjoj palestinskoj borbi ili da rizikuje da izazove humanitarnu krizu u tom siromašnom području.

Izraelski mediji su već objavili da je uži zastav izraleske vlade, zadužen za bezbednost, odlučio sinoć da smanji snabdevanje Gaze strujom za 35 procenata.

Izraelski ministar zadužen za obavešatjne službe Jisrael Kac izjavio je danas da bezbednosni kabinet mora pre svega da "sačuva interese Izraela".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.