Hakovana misteriozna radio stanica ruske vojske

Izvor: Press, 22.Jan.2022, 18:40

Hakovana misteriozna radio stanica ruske vojske

Talase ruske vojne radio stanice UVB-76 ovih dana preplavljuju zvuci pop muzike i internet mimova.
Foto:wikimedia.org
Kratkotalasna radio stanica pod nazivom ,,UVB-76" je osnovana za potrebe Oružanih snaga Ruske Federacije, a zvanično je počela da emituje svoje talase 1982. godine na frekvenciji od 4625 kHz. Nadimak ,,Zujalica" dobila je zbog karakterističnog zujanja koje emituje, zajedno sa povremenim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << naizgled nasumičnim i misterioznim nizovima reči i brojeva.
Postoji veliki broj teorija o stvarnoj nameni ove radio stanice, koja najverovatnije igra određenu ulogu u komunikacionom sistemu ruskih obaveštajnih službi. To neće sprečiti da stanica postane meta hakerskog napada. U subotu 15. januara 2022. godine, monotoni zvuci zujanja prekinuti su još jednom, ali ovog puta melodijom korejskog hita ,,Gangnam style". Narednih nekoliko dana će se na talasima UVB-76 naći još mnogo delova pop i internet kulture, od raznih pesama i himni, sve do poznatih mimova i zvučnih isečaka iz mnogobrojnih kultnih serija i filmova. 
Iako pojedini analitičari ovaj napad povezuju sa tenzijama na rusko-ukrajinskoj granici, pravi motiv i identitet hakera za sada ostaju nepoznati, ali se na spektogramu stanice u jednom trenutku našlo korisničko ime naloga na društvenoj mreži Telegram. Nalog pripada čoveku koji se predstavlja imenom Aleksandar Panfilov, koji je preko istog primao predloge i ,,muzičke želje" vezane za dalji sadržaj koji će puštati na stanici. 
Ovaj bizarni događaj je dokumentovan mnogim snimcima na društvenim mrežama, a radio stanica se prenosi i uživo u vidu YouTube Live-a na kanalu korisnika The SWL Channel.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.