Hag daje zeleno svetlo

Izvor: Politika, 18.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag daje "zeleno svetlo"

Italija, Španija, Grčka i Slovenija bile za nastavak pregovora, Britanija, Holandija, Irska, Francuska i Oli Ren protiv

LUKSEMBURG – Ministri spoljnih poslova Evropske unije nisu juče bili jedinstveni, na sastanku Saveta ministara u Luksemburgu, kad je reč o nastavku pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom, ali su na kraju, ipak, usvojili zaključak u kojem se kaže da ti pregovori ostaju uslovljeni punom saradnjom s Haškim tribunalom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << preneli su Tanjugu izvori sa sastanka Saveta.

"Savet je spreman da nastavi pojačan politički dijalog sa Srbijom da bi podržao njen evropski put, uključujući nastavak pregovora o SSP čim bude uspostavljena puna saradnja s Haškim tribunalom", stoji u zaključcima koje su ministri usvojili posle nepredviđeno duge debate o Srbiji – skoro jedan čas.

Italija, Španija, Grčka, Slovenija i niz drugih evropskih zemalja, pre svega iz regiona, bile su za nastavak pregovora o SSP sa Srbijom, preneli su Tanjugu diplomatski izvori.

Italijanski ministar Masimo d'Alema je istakao da bi trebalo nastaviti pregovore, a samo potpisivanje sporazuma usloviti punom saradnjom s Hagom.

Tome su se suprotstavile Velika Britanija, Holandija, Irska i Francuska i evropski komesar za proširenje Oli Ren.

Zemlje koje su se usprotivile nastavku pregovora o SSP objasnile su svoj stav konstatacijom da dosadašnja (ne)saradnja Beograda s Hagom "ne sme biti nagrađena".

"Bilo je veoma teško očekivati, s obzirom na ton negativnog izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte, da bude doneta odluka o nastavku pregovora o SSP. To je jednostavno stvar doslednosti, a ne pitanje da li neko voli ili ne voli Srbiju", ocenili su debatu na sastanku Tanjugovi izvori u Savetu.

Pristalice nastavka pregovora su ocenili da se ne sme dozvoliti da se Srbija i Hrvatska tretiraju različitim aršinima.

Odgovoreno im je da to i nije slučaj, pošto je Hrvatska dobila "zeleno svetlo" za početak pregovora o članstvu u EU tek pošto je pružila konkretne dokaze o punoj saradnji s Hagom.

Ministri su, prema zaključcima, pozdravili i sastanak trojke Evropske unije s predsednikom Vlade Srbije Vojislavom Koštunicom.

(Tanjug)

[objavljeno: 18.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.