HRV: Smanjenje ljudskih prava u Evropi zbog napada i izbeglica

Izvor: RTS, 27.Jan.2016, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRV: Smanjenje ljudskih prava u Evropi zbog napada i izbeglica

Strah od terorističkih napada i potencijalne pretnje od izbeglica naveli su zapadne vlade na vidno ograničenje ljudskih prava i usvajanje pogrešne politike u ime bezbednosti, ocenjuje "Hjuman rajts voč".
Veliki priliv izbeglica u Evropu, uglavnom zbog sukoba u Siriji i napada Islamske države na civile, povećao je strahovanja i islamofobiju, navodi međunarodna organizacija za odbranu ljudskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prava "Hjuman rajts voč" (HRV).

HRV u izveštaju izdvaja Evropu i SAD zbog "otvorene islamofobije i sramotnog satanizovanja izbeglica".
Podsticanje na strah "izaziva upravo tu vrstu podele i neprijateljstava koju vole da koriste oni koji regrutuju za terorizam", upozorio je izvršni direktor HRV-a Kenet Rot i rekao da bi obezbeđivanje "sigurnog i organizovanog načina" za izbeglice da stignu do Evrope smanjilo broj izgubljenih života na Mediteranu i olakšao bezbednosne provere.
Raniji izveštaji te organizacije koncentrisali su se na zone sukoba, dok izveštaj za 2015. godinu počinje migrantskom krizom i merama donetim u Evropi posle napada u Francuskoj.
"Strahovi od terorističkih napada i potencijalnog uticaja priliva izbeglica doveli su do vidnog smanjenja ljudskih prava u Evropi i u drugim regionima", ocenio je Kenet Rot.
Navodi da ti nazadni koraci prete pravima svih "a nisu pokazali efikasnost u zaštiti običnih ljudi". Mere koje su donele evropske vlade izazivaju zabrinutost oko slobode kretanja, udruživanja i izražavanja, ocenio je HRV.
Pored toga, HRV navodi da su mnoge autoritarne vlade donele mere za ograničenje delovanja grupa civilnog društva i prekidanje njihovog finansiranja iz inostranstva. Tu se kao najveći krivci navode Rusija i Kina.
"Represija ovakvog intenziteta, uključujući zatvaranje kritički nastrojenih grupa u Rusiji i hapšenja advokata za odbranu ljudskih prava u Kini, nije viđena decenijama", navodi HRV.
HRV takođe navodi i Tursku čija vladajuća stranka suzbija delovanja aktivista i medija koji kritikuju vladu.
Etiopija i Indija, uz čestu upotrebu nacionalističke retorike ograničile su strano finansiranje da bi sprečili nezavisan nadzor kršenja ljudskih prava, navodi se u izveštaju.
Bolivija, Kambodža, Ekvador, Egipat, Kazahstan, Kenija, Maroko, Sudan i Venecuela su usvojili opšte i nejasne zakone da ograniče delovanje aktivista i spreče delovanje nezavisnih grupa, navodi se u izveštaju i dodaje da su zapadne vlade sporo reagovale da osude te globalne pretnje po ljudska prava.
U 2015. godini bilo je i pozitivnih razvoja, ocenjuje HRV i dodaje da je LGBT populacija ostvarila velike napretke ka ravnopravnosti legalizacijom istopolnih brakova u Irskoj, Meksiku i SAD, i dekriminalizacijom homoseksualnosti u Mozambiku.
U Savetu UN za ljudska prava 72 zemlje je potpisalo saopštenje u kome se obavezuju da okončaju nasilje i diskriminaciju zasnovanu na seksualnoj orijentaciji i polnom identitetu.
UN su u septembru usvojile 17 ambicioznih razvojnih ciljeva koji su prvi put univerzalni i zasnovani na ljudskim pravima, a među njima je cilj da se postigne rodna ravnopravnost i obezbedi pristup pravdi za sve, navodi HRV.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.