Izvor: B92, 01.Feb.2010, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRV: Ne oduzimati državljanstva

Aman -- Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč pozvala je Jordan da prekine da oduzima jordansko državljanstvo svojim građanima palestinskog porekla.

HRV je upozorio da su hiljade Palestinaca u opasnosti da budu lišeni osnovnih građanskih prava. U peridu od 2004. do 2008. više od 2.700 jordanskih građana palestinskog porekla bili su žrtve administrativnih poteza, preduzetih bez upozorenja, što predstavlja kršenje zakona o džavljanstvu.

Jordanski ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unutrašnjih poslova Adel Al - Hadid odbacio je takve optužbe, oznacivši ih neosnovanim i nefer.

"Jordan se igra politike s osnovnim pravima hiljada građana", navela je Sara Li Vitson, direktor HRV-a za Bliski istok, u saopštenju povodom objavljivanja izveštaja na 60 strana.

Ona je upozorila da se čitavim porodicama poriče mogućnost da vode normalne živote.

Oni koji nemaju državljanstvo ne mogu posedovati imovinu, imati pristup obrazovanju, ni učestvovati u javnom životu, naveo je HRV u izveštaju pod naslovom "Ponovo bez države- Jordancima palestinskog porekla oduzeto državljanstvo".

Jordanci palestinskog porekla koji su se naselili u Jordanu posle osnivanja države Izrael 1948. postali su većina u zemlji sa oko 6 miliona stanovnika, navodi Rojters.

"U najgorem položaju je njih oko 250.000, proteranih iz Kuvajta, koji su izrazili simpatije s iračkom invazijom 1990. godine i koji sada rizikuju da izgube državljanstvo", kazao je novinarima Kristof Vilke iz HRV.

Jordanci palestinskog porekla kojima se oduzima džavljanstvo ostaju bez države u mnogim slučajevima drugi put posle 1948, navela je organizacija čije je sedište u Njujorku.

Ukidanje državljanstva je zasnovano na proizvoljnoj interpretarciji odluke Jordana da prekine pravne i administrativne veze sa Zapadnom obalom, koja je bila deo kraljevine dok je nije osvojio Izrael u ratu 1967. godine,

Mnogi jordanski strosedeoci se navodno pribojavaju da bi se Jordanci palestinskog porekla mogli za stalno naseliti u kraljevini, bez obzira na ishod arapsko-izraelskog sukoba.

Oni smatraju da bi veća politička uloga za Palestince samo služila interesima Izraela, gde mnogi desničari pozivaju da se problem palestinskih izbeglica reši na račun Jordana.

HRV je pozvao na osnivanje istražne komisije da se vrati državljanstvo onima kojima je proizvoljno oduzeto i to uz odgovorajuću nadoknadu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.