HRT: Stanković nije prekršio etički kodeks

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 11.Apr.2010, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRT: Stanković nije prekršio etički kodeks

ZAGREB - Novinar Hrvatske televizije (HRT) Aleksandar Stanković nije prekršio etički kodeks kad je u emisiji zamolio gosta da glumi hrvatsku premijerku Jadranku Kosor i umesto nje odgovara na pitanja o slučaju Momira Dropca koji je isteran iz stana u kome sada živi premijerka, ocenila je etička komisija HRT.

Vršilac dužnosti generalnog direktora HRT Josip Popovac zatražio je od te komisije mišljenje o slučaju emisije u kojoj je Stanković, urednik i voditelj emisije "Nedeljom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u dva" Hrvatske televizije (HRT) sa gostom, novinarom Drago Pilsel "izveo igrokaz".

Komisija je zaključila da Stanković nije prekršio profesionalne standarde i etički kodeks i da se na primeru slučaja porodice Drobac bavio pre svega ljudskim pravima i njihovim stanjem 1990-ih u

Hrvatskoj.

U obrazloženju odluke navodi se da Stanković u proteklih šest godina nije uspeo da direktno postavi pitanja premijerki otuda je imao pravo, ne dovodeći u pitanje zakonitost, da postavi pitanje sticanja stanarskog prava Jadranke Kosor i da upozori na moralni aspekt, da insistira na odgovorima, da lično iznosi vrednosne sudove i istine i zauzima se za njih, pre svega kad je reč o političkim privilegijama i ljudskim pravima.

Komisija je ocenila da je Stankovićeva namera bila da pošalje svojevrsnu poruku političkoj eliti da kao privatne osobe čiji privatni život nije odvojen od njihovog javnog života, mogu i treba da razlikuju zakonito od etičkog. Zaključeno je i da je Stanković, izgovorivši "idemo pokušati imaginirati", gledaocima jasno dao do znanja da gledaju i slušaju fikciju, a ne činjenice i stvarnost, pa se tako jasno ogradio od forme izveštavanja.

Posle te emisije Kosorova reagovala je preko svojih pravnih zastupnika uz tvrdnju da je Stanković, iznoseći neistine uvredljivog i klevetničkog sadržaja koje su, kako je rečeno, u više navrata argumentovano demantovane, imao nameru da isključivo našteti časti i ugledu premijerke. O Kosoričinoj prijavi Stankovića Veću časti Hrvatskog novinarskog društva, taj će organ po predsedniku Dragi Hedlua raspravljati najverovatnije krajem ovog meseca.

Momir i njegov brat Branislav isterani su iz stana u kome su do živeli s roditeljima sada pokojnim, a veteran koji se uselio dao im je stan koji je pre toga koristio. Nekoliko godina nakon toga, Branislav se ubio, a do danas Momir preživljava bez prihoda. Veteran koji je zauzeo Drobčevih otišao je posle nekog vremena, a u stan je ministarstvo odbrane kao vlasnik dodelilo Jadranki Kosor koja ga je nakon nekog vremena i otkupila.

Državno tužilaštvo Hrvatske ocenilo je da je slučaj pravno čist i da premijerka nije kršila zakonske propise.

Kosorka jedina osoba koja te klevece si ti sama.

Svojom reakcijom si pokazala da nisi neduzna.

Cestitam komisiji HRT na njihovoj odluci.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.