HIT U POLJSKOJ: PEGLICOM ČISTE SNEG! (VIDEO)

Izvor: Kurir, 30.Nov.2010, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HIT U POLJSKOJ: PEGLICOM ČISTE SNEG! (VIDEO)

VARŠAVA - Zakasneli prvi sneg i mrazevi koji dostižu 22 stepena ispod nule na severoistoku Poljske nastavljaju da odnose živote, i dosadašnji bilans zime je petoro mrtvih. Tokom vikenda, dvojica Poljaka nisu preživela mraz napolju, a tri života odneo je u ponedeljak mraz na severoistoku Poljske u Varminsko

VARŠAVA - Zakasneli prvi sneg i mrazevi koji dostižu 22 stepena ispod nule na severoistoku Poljske nastavljaju da odnose živote, i dosadašnji bilans zime je petoro >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << mrtvih. Tokom vikenda, dvojica Poljaka nisu preživela mraz napolju, a tri života odneo je u ponedeljak mraz na severoistoku Poljske u Varminsko-Mazurskom vojvodstvu. Poslednje žrtve su dvojica beskućnika i jedna 79-godišnja starica koja je živela sama a pronađena je mrtva na 200 metara od kuće.

Iako poljski putari čine šta mogu - samo Varšavom krstari 300 čistača snega sa raonikom - Poljacima odlazak na posao traje nekoliko puta duže no što je uobičajeno. Putevi su uglavnom uz puno opreza prohodni ali stvaraju se kilometarske kolone a haos je i u gradskom saobraćaju, jer autobusi i tramvaji kasne. Mnogi Poljaci koji su ostavili kola u garaži čekaju desetinama minuta na gradski prevoz i na onim linijama gde bi autobusi trebalo da saobraćaju svakih nekoliko minuta.

Pravi hit zahvaljujući internetu postao je "peglica raonik", koji je smislio i vlastitim rukama napravio na radost svojih suseda jedan penzionisani inženjer iz mesta Kjelce na jugu Poljske. Ubojito poljsko oružje protiv zavejanih ulica postavljeno je na šasiji malog "fijata 126", otud od milja naziv "peglica-raonik", rezervoar ima od "trabanta" a diči se amblemom mercedesa.

"U penziji imam puno vremena. Počeo sam prošle jeseni i za šest meseci je bio gotov. Zamislio sam prvo da to bude kabriolet, ali upadao mi je unutra sneg", kazao je poljskoj televiziji TVN24 ponosni vlasnik "peglica-raonika". "Zašto da se mučim sa lopatom, kada može ovako", rekao je taj dovitljivi Poljak.

Hladnoća okovala Evropu

Talas hladnoće okovao je Evropu - saobraćajne nesreće na putevima su učestale, pojedini veoma prometni aerodromi su zatvoreni ili otežano funkcionišu, a meteorolozi predviđaju da će u narednim danima temperature biti niže i da će snežne padavine biti intenzivnije.

Velike snežne padavine uslovile su na nekoliko časova zatvaranje aerodroma u engleskom gradu Njukaslu. U višim predelima Škotske i severne Engleske snežni pokrivač dostigao je pola metra, a meteorolozi su upozorili na oštre vremenske uslove za celu istočnu obalu, dok su upozorenja na obilne padavine izdata za London, južnu Englesku, istočni Midlends i Škotsku. Najmanje dvoje ljudi poginulo je u Velikoj Britaniji u saobraćajnim nesrećama izazvanim velikim snežnim padavinama koje otežavaju i vazdušni saobraćaj, prenose agencije AP i AFP.  Najveći aerodrom u Britaniji, londonski "Hitrou", radio je kao i obično, a rad aerodroma "Getvik" je delimično poremećen. Vozovi takođe kasne, a na jugoistoku Britanije autobusi su zamenili vozove.

Snežni talas pogodio je i delove centralne i severne Francuske, a sneg i led su u Češkoj otežali saobraćaj na putevima, prenosi Tanjug. Nisu svi delovi Evrope pogođeni hladnim vremenom - u južnim delovima Španije temperature su i dalje visoke za ovo doba godine.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.