HAPŠENJA U HRVATSKOJ Prodajom zlata oprali 84 miliona evra

Izvor: Blic, 09.Apr.2016, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAPŠENJA U HRVATSKOJ Prodajom zlata oprali 84 miliona evra

Organizatori grupe koja je, prema sumnjama hrvatske Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (Uskok), fiktivnom prodajom zlata oprala višše od 84 miliona evra, su otac i sin Ante i Luka Gale.

Njima je uz jošš 11 osumnjičenih u tom slučaju u petak uveče u zagrebačkom žŽupanijskom sudu određen jednomesečni istražžni zatvor, preneli su hrvatski mediji.

Među 13 okrivljenih kojima je određen istražžni zatvor su i odbegli Antonijo i Pejo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ivić za čija je imena javnost saznala ove nedelje nakon krađe dva kilograma zlata i 280.000 evra iz sedišta zagrebačke kriminalističke policije, prenosi Hina.

Većina okrivljenih će tokom istrage iza reššetaka biti zbog opasnosti od uticaja na svedoke i ponavljanja nedela, dok je za Iviće istražžni zatvor određen i zbog bekstva.

Zamenik direktorke Uskoka Sašša Manojlović izjavio je novinarima da je istražni sudija u potpunosti prihvatio predlog Uskoka i u odnosu na 13 okrivljenih odredio istražžni zatvor zbog opasnosti od uticanja na svedoke i ponavljanja kaznenog dela, dok je protiv dvojice određen i zbog bekstva.

Glavnom osumnjičenom odbijena je kaucija, a odbrana je najavila žalbe.

Organizatori grupe su, prema Uskokovom saopštenju, od maja 2014. u Hrvatskoj i Italiji povezali ostale kako bi pribavili nezakonitu dobit "poslovanjem višše drušštava i unoššenjem novca ostvarenog kaznenim delom u legalne finansijske tokove".

Tužžilaštvo sumnja da su okrivljeni osnivali firme samo kako bi naplaćivali račune preduzećima iz Italije, za robu koju im stvarno nisu isporučili, navodi Hina.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.