HAOS U PRAGU Zapaljen izbeglički centar nakon skupa Tvrđava Evropa

Izvor: Blic, 07.Feb.2016, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAOS U PRAGU Zapaljen izbeglički centar nakon skupa "Tvrđava Evropa"

Nakon demonstracije Pegide u Pragu zapalili centar dobrovoljaca za pomoć izbeglicama

Grupa od više od 20 maskiranih mladića napala je molotovljevim koktelima dobrovoljce Autonomnog socijalnog centra "Klinika" u Pragu koji pomaže izbeglicama i zapalila njihove prostorije, neposredno nakon demonstracija "Tvrđava Evrope".

"Jedan čovek je povređen i prevezen u bolnicu, a 19 ljudi evakuisano još pre nego što smo stigli", kazala je novinarima portparolka praških vatrogasaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Pavlina Adamcova. Napad se odigrao neposredno nakon demonstracija, dok su se po centru Praga razilazile grupice desničarskih demonstranata protiv izbeglica i kontramitinga za Evropu bez straha i mržnje.

Pročitajte još:

Ispred Klinike grupa od oko 20 mladića, čija lica su bila prekrivena šalovima, kapama i kapuljačama, prvo je izazvala tuču nakon koje su počeli da prostorije centra gađaju kamenicama, flašama i molotovljevim koktelima koji su zapalili prostrorije.

"U prostorijama je u tom trenutku bilo oko 20 ljudi, jedan čovek je zadobio povrede ;glave i prevezen je u bolnicu, četvoro se otrovalo dimom. Reč je o istoj grupi koja je prethodno napala demonstrante u pohodu Solidarnost bez ;granica, a zatim i ljude na Glavnoj železničkoj stanici", saopštio je Autonomni socijalni ;centar Klinika.

Napad je odmah osudio premijer Češke Bohuslav Sobotka.

Policija za sada ;ne demantuje ali ni ne potvrđuje da napad na dobrovoljce, koji prikupljaju odeću ;za izbeglice sa Bliskog istoka i iz Afrike, ima veze ;sa subotnjim demonstracijama Bloka protiv islama koje je sazvala nemačka antiimigrantska organizacija Pegida.

"Vidimo direktnu vezu tog napada sa agresivnim raspoloženjem koje izazivaju već duže vreme islamofobi i ksenofobni političari", saopštila je Klinika.

Na demonstracije "Tvrđava Evropa" koje su se održale u subotu u Pragu na poziv nemačke Pegide izašlo je nekoliko hiljada ljudi.

Protekle nedelje u Pragu nepoznati napadači su nožem izboli jednog Sirijca, koji nije izbeglica, već duže vreme legalno živi sa češkom suprugom u Pragu.

Pretostavlja se da je izboden zbog aktivnog pomganja izbeglicama.

Premijer Sobotka više puta je ukazivao na to da predsednik Češke Miloš Zeman svojim odbijanjem izbeglica i izjednačavanjem muslimana sa teroristima "seje paniku" i izaziva "opasno" raspoloženje u društvu.

U Češkoj policija je prošle godine privela 8.569 nelegalnih imigranata, od čega svega ;2.420 iz Sirije i Iraka u sadašnjem izbegličkom talasu.

Policija, međutim, u te statistike ne uključuje samo izbeglice, već sve strance koji se zbog nečeg ;nađu formalno nelegalno na teritoriji Češke, tako da među izbeglicama vodi i grupu od 590 Kuvajćana ;koji su greškom za dan ili dva produžili legalni boravak u češkim banjama, a kojima su istekle turističke vize.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.