Gvozdeni krst podelio Nemačku

Izvor: Blic, 07.Mar.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gvozdeni krst podelio Nemačku

Više londonskih listova piše danas o odluci nemačke vlade da odustane od planova za ponovno uvođenje medalje Gvozdenog krsta zbog jakog otpora u zemlji, prenosi BBC. Objašnjava se da se ovoj meri protive oni Nemci koji misle da je to vojno odlikovanje još 'opterećeno sećanjem' na nacističke zločine.

Dejli Telegraf podseća da je Gvozdeni krst uveden u Nemačku tokom Napoleonovih ratova kao najviše odlikovanje za hrabrost i zasluge, kako oficira tako i regruta - i dodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je ministarstvo odbrane za 24 sata promenilo odluku zbog jakog otpora u javnosti vraćanju spornog odlikovanja.

Indipendent piše da je Gvozdeni krst podelio Nemačku iako je još uvek najpoznatije vojno obeležje zemlje.

Pitanje da li će nemački vojnici uskoro opet nositi Gvozdeni krst ostaje još otovoreno - jer je ministarstvo odbrane saopštilo da se još razmatra oblik novog visokog vojnog odlikovanja.

Ministarstvo kaže i da nikad nije ni nameravalo da vrati Gvozdeni krst u obliku kakav je imao tokom Drugog svetskog rata, piše Indipendent.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.