Gvozdena ledi na čelu Evrope

Izvor: Blic, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gvozdena ledi na čelu Evrope

Dok se britanski premijer Toni Bler priprema da danas objavi datum povlačenja sa funkcije, a u Francuskoj Nikola Sarkozi tek treba da preuzme vlast od Žaka Širaka (16. maj), Evropa ne mora da brine o novom političkom lideru. To je Angela Merkel, prva žena kancelar u istoriji Nemačke.

Iako je na funkciji svega dve godine, Merkelova ima daleko veći uticaj u Evropi od iskusnih političara kakvi su italijanski premijer Romano Prodi ili šef španske vlade Hose Luis Sapatero.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Njen politički mentor bio je Helmut Kol, otac ujedinjenja Nemačke i politički titan Evrope tog doba. Posle samo dve godine na funkciji, Merkelova je na domaćoj i međunarodnoj sceni pokazala da je istinski panevropski lider. U domaćim okvirima, nemački BDP je porastao za 2,4 odsto što se poredi sa industrijskim čudom jer toliki rast nije ostvaren još od šezdesetih godina. Nemačka, koja ima treću najveću ekonomiju na planeti (posle SAD i Japana), najveći je izvoznik, poverenje u biznis je na šestogodišnjem maksimumu, a nezaposlenost je u poslednja dva meseca smanjena za 200.000.

Na spoljnom planu, Merkelova je preuzela vodeću ulogu u francusko-nemačkoj osovini, tradicionalnom pokretaču EU, a posle samo dva meseca na funkciji izdejstvovala je sporazum unutar EU o budžetu. Za razliku od svog prethodnika Gerharda Šredera, koji je gajio bliske prijateljske odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, okrenula je Berlin ka Vašingtonu.

„Nemačka, jednostavno, nema toliko zajedničkih vrednosti sa Rusijom kao što ima sa Amerikom", rekla je jednom prilikom.

Nemačka je poslednjih godina bliža Americi nego Velika Britanija, koja tradicionalno važi za glavnog partnera SAD u Evropi. Zbog toga i ne čudi naslov iz magazina „Špigl" da je Angela Merkel postala novi Toni Bler. Njeni saradnici nisu krili da je učila iz Blerovih poteza, naročito iz perioda kad je tek došao na vlast. Uz to, Nemačka je glavni oslonac novih članica Unije iz bivšeg Sovjetskog bloka.

Merkelova kao kancelar trenutno predsedava Evropskom unijom i grupom osam najrazvijenijih zemalja. Na listi sto najuticajnijih ličnosti uglednog magazina „Tajm" Merkelova je jedina iz Evrope. Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Merkelovu trenutno podržava 70 odsto Nemaca, što dovoljno govori o njenom učinku posle dve godine.

Najbolji primer da je put od vrha do ambisa kratak je britanski premijer Bler, čija je popularnost naglo opala u trećem mandatu, što se pokazalo na lokalnim izborima.

Teško da će Merkelova doživeti sudbinu britanskog kolege jer će izbori u SAD naredne godine će u Beloj kući ustoličiti novog predsednika.

Sarkozi se ne izvinjava

Nikola Sarkozi je juče izjavio da nema nameru da se „krije, laže i da se izvinjava" zbog svog luksuznog odmora na Malti, koji je izazvao mnogo kontroverzi u Francuskoj. Sarkozi je rekao da njegov odmor na jahti Vensana Bolorea, biznismena, čije iznajmljivanje košta 200.000 evra nedeljno, „ne košta poreske obveznike ni pet para".

Angela Merkel

Na samitu Grupe osam koji će se u junu održati u Nemačkoj želi da se najbogatije zemlje sveta obavežu na veću finansijsku pomoć Africi

Insistiraće da najbogatije zemlje postignu sporazum o smanjenju emisije štetnih gasova

Pozvala predsednika SAD Džordža Buša da kroz dijalog nađe rešenje sa Rusijom oko namere Vašingtona da u Češkoj i Poljskoj izgradi antiraketni štit, za koji Moskva tvrdi da će poremetiti strateški balans snaga u Evropi

Želi da se na narednom samitu EU postigne sporazum o ustavu Unije koji bi stupio na snagu do narednih izbora za Evropski parlament 2009.

Zalaže se da Turskoj bude ponuđeno privilegovano partnerstvo umesto punopravnog članstva u EU

Toni Bler

Tvrdi da Turska mora da pređe dug put do članstva u EU i

Unija mora da ispuni obećanje o punopravnom članstvu

Zalaže se za usvajanje novog sporazuma o smanjenje emisije štetnih gasova, kako bi se smanjilo globalno zagađenje

Na samitu Grupe osam će, poput Angele Merkel, tražiti izdvajanje većih finansijskih sredstava za pomoć Africi

Iako je bio skeptičan po pitanju usvajanja ustava EU,

Bler sada podržava planove Angele Merkel da ustav bude oživljen i da stupi na snagu pre izbora 2009.

Podržava planove SAD da se u Poljskoj i Češkoj izgradi antiraketni štit, kao odbrambeni sistem od potencijalnih napada iz Irana i Severne Koreje

Iako je najavljeno da će se britanski vojnici povući iz Iraka do kraja 2008, tvrdi da će oni tamo ostati sve dok bude bilo potrebno

Nikola Sarkozi

Najavio da će obnoviti partnerske odnose sa SAD koji su bili prekinuti u eri Žaka Širaka zbog protivljenja ratu u Iraku

Zalaže se za usvajanje mini sporazuma o ustavu EU koji bi bio usvojen u parlamentu, a ne bi bio stavljen na referendum

Poziva na formiranje mediteranske unije sa Španijom, Portugalijom, Italijom, Grčkom i Kiprom kao svojevrsnog mosta između Evrope i Afrike

Pobornik je veće upotrebe nuklearne energije i traži povećanje kazni za one koji zagađuju prirodnu okolinu

Najavio pooštravanje zakona o imigrantima

Protiv je ulaska Turske u Evropsku uniju i najavljuje da će to pitanje biti stavljeno na referendum

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.