Izvor: RTS, 09.Mar.2022, 08:39

Gvatemala, 25 godina zatvora za abortus

Kongres Gvatemale odobrio je zakon koji kažnjava abortus sankcijom do 25 godina zatvora i zabranjuje istopolne brakove i podučavanje o seksualnoj raznolikosti u školama. Zakon o zaštiti života i porodice, koji je predložila konzervativna partija Viva, neočekivano je odobrila velika većina poslanika, uključujući saveznike predsednika Alehandra Đamateija.
Donošenje Zakona o zaštiti života i porodice je bilo stopirano od 2018. godine i tek bi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trebalo da bude objavljen u službenom listu da bi stupio na snagu.
Kazna za abortus povećana je sa između pet i 10 godina na 25 godina zatvora, osim kada je život majke u opasnosti.
Zakon takođe zabranjuje podučavanje dece i mladih o seksualnoj raznolikosti i rodnoj ideologiji i predviđa da nijedna druga orijentacija osim heteroseksualnosti nije "normalna", navodi se u nacrtu teksta.
Aktivisti i pojedini političari kritikovali su zakon koji je izglasan na Međunarodni dan žena.
Gvatemalski ombudsman za ljudska prava Jordan Rodas rekao je da će to osporiti na osnovu ljudskih prava.
"To krši ljudska prava, krši međunarodne sporazume koje je ratifikovala Gvatemala, to je nazadovanje u slobodama", rekao je Rodas novinarima ispred Kongresa.
Neki poslanici su tvrdili da zakon promoviše mržnju, homofobiju i nepravedno kriminalizuje žene.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gvatemala: Po novom zakonu 25 godina zatvora za abortus

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2022

Kongres Gvatemale odobrio je zakon kojim se za abortus predviđa kazna do 25 godina zatvora, zabranjuju istopolni brakovi i podučavanje u školama o seksualnim različitostima...Zakon o zaštiti života i porodice, koji je predložila konzervativna partija Viva, neočekivano je podržala velika većina...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Gvatemala povećava kaznu za abortus, zabrana istospolnih brakova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Mar.2022

Kongres Gvatemale povećao je zatvorske kazne za žene koje su abortirale, poništavajući nedavni trend u Latinskoj Americi prema kojem se proširio pristup ženama abortusu. Naime, neke od najvećih zemalja Latinske Amerike - Meksiko, Argentina, Kolumbija - proširile su pristup abortusu u posljednje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.