Izvor: B92, 20.Dec.2009, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gvantanamo:Prebačeno 12 zatvorenika

Vašington -- Iz zatvora Gvantanamo na Kubi 12 zatvorenika je prebačeno u Avganistan,Jemen i otcepljenu somalijsku enklavu Somalilend, saopštilo je ministarstvo pravde SAD-a.

U saopštenju se navodi da su šestoro Jemenaca i četvoro Avganistanaca tokom vikenda prebačeni u svoje zemlje, dok je dvojica Somalijaca upućeni u Somalilend, preneo je Rojters. Do sada je iz zatvora Gvantanamo prebačeno ukupno 198 zatvorenika.

Od onih koji su zadržani izvestan broj će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se, najverovatnije suočiti sa suđenjem pred sudovima u Sjedinjenim Američkim Državama, dok će ostali biti prebačeni u druge zemlje.

"Prebacivanja su izvedena u skladu sa pojedinačnim aranžmanima između Sjedinjenih Američkih Država i relevantnih stranih zvaničnika kako bi bila izvedena pod odgovarajućim bezbednosnim merama", saopštilo je američko ministarstvo pravde.

Rojters podseća da su najnovija prebacivanja zatvorenika iz Gvantanama u zemlje širom sveta, u skladu sa obećanjem američkog predsednika Baraka Obame da će kontroverzni zatvor biti raspušten narednog meseca.

No, krajni rok za zatvaranje zatvora verovatno će biti pomeren zbog političkih i diplomatskih prepreka, primetila je britanska novinska agencija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prebačeno 12 zatvorenika iz Gvantanama

Izvor: Blic, 20.Dec.2009

Iz američkog vojnog zatvora u zalivu Gvantanamo na Kubi je 12 zatvorenika prebačeno u Avganistan, Jemen i otcepljenu somalijsku enklavu Somalilend, saopštilo je danas ministarstvo pravde u Vašingtonu...U saopštenju se navodi da su šestoro Jemenaca i četvoro Avganistanaca tokom vikenda prebačeni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.