Gvaido može da preuzme račune Venecuele u američkim bankama

Izvor: RTS, 29.Jan.2019, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gvaido može da preuzme račune Venecuele u američkim bankama

Samoproglašeni predsednik Venecuele i lider opozicije Huan Gvaido ima pravo da preuzme kontrolu nad bankovnim računima države koje Vlada Venecuele ima u bilo kojoj američkoj banci, potvrdio je američki državni sekretar Majk Pompeo.
Pompeo je rekao da će to "pomoći legitimnoj Vladi Venecuele da ta sredstva čuva za dobrobit naroda Venecuele", prenosi AP. Više od 20 država podržalo je Gvaida kao legitimnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednika Venecuele umesto aktuelnog predsednika Nikolasa Madura.

Opozicioni pokret Venecuele može da ostvari mirnu tranziciju vlasti i na kraju održi slobodne izbore, izjavio je Gvaido, koji se proglasio za privremenog predsednika Venecuele. 
Huan Gvaido je dodao da bi predsedniku Nikolasu Maduru i pripadnicima oružanih snaga mogla da bude dodeljena amnestija kao deo "tranzicije ka demokratiji". 
"Uvereni smo da možemo da ostvarimo mirnu tranziciju – tranziciju i na kraju slobodne izbore", rekao je Gvaido u intervjuu za Si-En-En, koji je vođen na španskom jeziku, a preveden na engleski jezik. 
On je dodao da opozicioni pokret mora da upotrebi veliki pritisak kako bi "diktator otišao", formira tranzicionu vladu i održi slobodne izbore, preneo je Rojters. 
Upitan da li je moguća vojna opcija u Venecueli, Gvaido je rekao da su sve opcije na stolu. 
U intervjuu, koji je dao nakon što je juče Vašington venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA blokirao sredstva u vrednosti od sedam milijardi dolara, Gvaido je rekao i da je više puta razgovarao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.
Gvaido je proglasio sebe za privremenog predsednika 23. januara, što je Maduro odmah okarakterisao kao puč u organizaciji Vašingtona.
U međuvremenu su SAD, Kanada, Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Ekvador, Paragvaj i Albanija i neke zemlje EU priznale Gvaida, dok Rusija, Bolivija, Iran, Kuba, Nikaragva, Salvador i Turska podržavaju Madura.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.