Gvaido i Maduro, nadmetanje za naklonost vojske

Izvor: RTS, 05.Maj.2019, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gvaido i Maduro, nadmetanje za naklonost vojske

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro obišao je vojnu bazu na severu zemlje i ponovio da ne odbacuje mogućnost vojne intervencije Sjedinjenih Američkih Država. Na drugoj strani, lider opozicije Huan Gvaido pozvao je vojsku da otkaže poslušnost režimu.
Šef venecuelanske države posmatrao je vežbe u vojnoj bazi. Time je želeo da pokaže snagu i prkos svojim protivnicima. 

Maduro je vojnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao da manji broj izdajnika ne može da ukalja čast, jedinstvo i ugled Bolivarske nacionalne armije.
"Budite spremni da branite svoju domovinu sa oružjem u rukama ako se jednog dana SAD usude da napadnu našu teritoriju, svetu zemlju koju je oslobodila generacija heroja predvođena Simonom Bolivarom", naglasio je Maduro.
Lider opozicije najavio je za danas molitve i bdenje za poginule u protestima.
"Osamdeset odsto vojnika se ne slaže sa politikom ovog režima. Ko može biti zadovoljan sa platom od 10 dolara mesečno. To apsolutno nije dovoljno da se sastavi kraj s krajem i izdržava porodica. Ne smemo da stanemo jer želimo društvo koje će biti pravedno i pružiti šansu. Iz zemlje je već pobeglo više od četiri miliona Venecuelanaca, želimo da se ti ljudi vrate", rekao je Gvaido.

Gvaida je priznalo više od 50 država kao privremenog predsednika. I pored njegovih poziva, većina vojske je ostala uz legitimnog predsednika Nikolasa Madura.
O krizi u Venecueli, narednih dana u Finskoj će razgovarati šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Majk Pompeo. U Moskvi boravi ministar spoljnih poslova Venecuele koji će popodne razgovarati sa Lavrovom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.